Atentátnika z Paríža Amimoura pochovali do neoznačeného hrobu

Jedného z páchateľov novembrových teroristických útokov v Paríži pochovala rodina na Štedrý deň do neoznačeného hrobu na severnom predmestí Paríža. Informovala o tom francúzska tlač. Samy Amimour bol jedným z troch útočníkov, ktorí v koncertnej sieni Bataclan povraždili 13. novembra 90 ľudí. Celkom si parížske atentáty vyžiadali 130 obetí.

27.12.2015 17:46
debata (5)

Amimourova rodina ho nechala pochovať do neoznačeného hrobu na cintoríne v La Courneuve v departemente Seine-Saint-Denis, kde vyrastal a kde žijú jeho rodičia. Pohrebu sa zúčastnilo len niekoľko ľudí, pred jeho začiatkom nechali úrady cintorín uzavrieť pre verejnosť, informoval francúzsky denník Le Journal du Dimanche.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o prvého z páchateľov novembrových teroristických útokov v Paríži, ktorého úrady dovolili pochovať. Zákazom označiť hrob chcú údajne predísť tomu, aby sa stal terčom útokov alebo naopak miestom stretávania sa radikálnych islamistov. Francúzski občania majú právo byť pochovaní v mieste, kde žili, zomreli, alebo tam, kde žije ich rodina.

Dvadsaťosemročný Amimour sa narodil vo Francúzsku. Už v roku 2012 bol obvinený z terorizmu kvôli údajnej snahe odísť do výcvikového tábora islamistov v Jemene či Somálsku. Neskôr sa však úradom stratil a Francúzsko na neho vydalo medzinárodný zatykač. Vyšetrovatelia zistili, že vtedy odcestoval do Sýrie a následne sa dostal nepozorovane späť do Francúzska.

Okrem Amimoura v koncertnej sieni Bataclan útočili ďalší dvaja Francúzi – 29-ročný Omar Ismail Mostefai a 23-ročný Fouad Mohamed Aggad. Ďalšie teroristi útočili 13. novembra pri štadióne Stade de France či v parížskych baroch a reštauráciách. Na úteku je stále Salah Abdeslam podozrivý z priameho zapojenia sa do atentátov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorista #útoky v Paríži