Kvôli migrantom v Nemecku prijali asi 8 500 učiteľov nemčiny

Zhruba 8 500 nových učiteľov prijali tento rok nemecké školy na výučbu nemčiny ako cudzieho jazyka kvôli príchodu státisícov detí v rámci migračnej vlny z Blízkeho východu a Afriky. Informoval o tom denník Die Welt am Sonntag. Podľa niektorých odhadov bude pritom potrebné prijať najmenej 20-tisíc nových pedagógov.

27.12.2015 20:53
debata (24)

V reakcii na migračnú vlnu, v ktorej do Nemecka prichádzajú aj deti školopovinné, vzniklo tento rok v Nemecku 8 264 špeciálnych tried, v ktorých sa vyučuje iba nemčina ako cudzí jazyk. Teraz ich navštevuje zhruba 196-tisíc žiakov. Skutočný počet migrantov navštevujúcich nemecké školy je podľa denníka Die Welt oveľa vyšší, pretože po prechode do bežných tried sa už osobitne neevidujú.

Na výučbu nemčiny zamestnali školy v jednotlivých spolkových krajinách tento rok približne 8 500 nových učiteľov. Podľa predsedu Zväzu filológov Heinza-Petera Meidingera však ani to nestačí. „Nové miesta pre učiteľov plánované na rok 2016 nestačia ani pre deti utečencov, ktoré sú tu už teraz,“ uviedol. Podľa neho je treba až 20-tisíc nových pedagógov.

Základné a stredné školstvo majú v Nemecku na starosti jednotlivé spolkové krajiny. Predsedníčka konferencie krajinských ministrov kultúry a školstva (KMK), saská ministerka Brunhilde Kurthová, si však myslí, že nemecké školstvo v žiadnom prípade nečaká kolaps. „Musíme prijať to, že výnimočná situácia bude nejaký čas normálnym stavom,“ uviedla. Počet detí migrantov, ktoré dosiahnu školský vek budúci rok v septembri, odhaduje na 325-tisíc.

Nemecko je jedným z hlavných cieľových štátov, kam migranti počas súčasnej krízy smerujú. Tento rok ich do krajiny podľa oficiálnych údajov prišlo už viac ako jeden milión.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Nemecko #migranti #nemčina