Vianočné búrky a tornáda si v USA vyžiadali 45 obetí

Najmenej 45 obetí si vyžiadali búrky, ktoré počas vianočného víkendu zasiahli juh, juhozápad a stredozápad Spojených štátov, kde priniesli záplavy a tornáda.

28.12.2015 08:02 , aktualizované: 22:17
Texas, tornádo, počasie, Foto: ,
Pam a Linda zachránili mačiatko deň potom, ako dom zničilo tornádo, ktoré sa prehnalo mestom Rowlett v štáte Texas.
debata (4)

Zlé počasie prinútilo vedenie Missouri a Nového Mexika vyhlásiť stav núdze. V Missouri a Illinois zahynulo pri záplavách najmenej 13 ľudí. Jedenásť mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadali silné tornáda, ktorá sa prehnali oblasťou Dallasu a spôsobili značné škody. Ďalší ľudia sa stali obeťou počasia na juhozápade štátu.

Tornáda boli ďalším z nebezpečných extrémov počasia, ktoré v uplynulých dňoch sužovali Spojené štáty – od silného sneženia v Novom Mexiku, západnom Texase a Oklahome, až po prudké záplavy v oblasti amerických Veľkých planín a stredozápadu.

„Takto silné tornádo v mestskej oblasti je veľmi vzácne," povedal agentúre Reuters meteorológ Matt Bishop. „Je to úplná skaza," komentoval situáciu policajný hovorca Pedro Barineau.

Živly ničili domy, strhávali automobily z ciest... Foto: SITA/AP, G.J. McCarthy
Texas, počasie, tornádo Živly ničili domy, strhávali automobily z ciest a zmarili cestovné plány miliónov ľudí počas rušného turistického obdobia.
Memorial park v meste El Paso v západnom Texase. Foto: SITA/AP, Mark Lambie
Texas, sneh, počasie Memorial park v meste El Paso v západnom Texase.

V Texase vyhlásil guvernér Greg Abbott Dallas a tri okolité okrsky za oblasť katastrofy. Zároveň varoval obyvateľov, aby si dávali pozor na sneh v západných častiach štátu a na rieky, ktoré sa v ďalších oblastiach vylievajú z brehov. „Ak nemusíte nikam jazdiť, potom to, prosím, nerobte," povedal na tlačovej konferencii.

Meteorologická služba vydala varovanie pre rozsiahle stredné časti Spojených štátov vrátane varovanie pred snehovými búrkami v častiach Nového Mexika, Texasu, Oklahomy a Kansasu. Zlé počasie si v nedeľu vynútilo zrušenie takmer 1 300 leteckých spojov. Zhruba polovica z nich sa týkala Dallasu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #USA #búrky #záplavy #Tornádo