Na severe Španielska hasiči bojujú so 120 lesnými požiarmi

Španielski hasiči bojujú na severe krajiny sa 120 lesnými požiarmi, ktoré zasiahli najmä susediace regióny Kantábriu a Astúriu. Informovala o tom agentúra AFP. Predseda kantábrijskej vlády Miguel Ángel Revilla už v nedeľu varoval, že situácia je kritická a požiadal o okamžité nasadenie armády. Plamene sa rýchlo šíria kvôli suchému a veternému počasiu, v Baskicku už kvôli požiaru neďaleko Bilbaa nariadili prvé evakuácie.

28.12.2015 13:44
debata (1)

Cez víkend španielske úrady uviedli, že požiarov na severe krajiny sú štyri desiatky. Podľa údajov z pondelňajšieho rána je to už trikrát toľko. Najviac požiarov – až 80 napočítali v Kantábrii. V Astúrii hasiči bojujú s 38 požiarmi, 31 z nich sa im už podarilo z väčšej časti uhasiť. Len jednotlivé požiare sú hlásené z regiónu Navara a z Baskicka.

Práve v Baskicku v nedeľu kvôli šíriacim sa plameňom nariadili evakuáciu v obci Berang, asi 20 kilometrov severne od Bilbaa. Oheň tam už zničil 120 hektárov lesa a priblížil sa k obývanej oblasti.

Kritickejšia je situácia v okolí kantábrijskej horskej dediny Barcena Mayor, kde sa v noci na utorok k hasičom pripojilo 90 vojakov a zasahujú tu aj hasiace lietadlá. Úrady nevylučujú, že obec sa stovkou obyvateľov bude treba evakuovať.

Lesné požiare trápia sever Španielska už viac ako týždeň a vyžiadali si jednu obeť – stal sa ňou pilot helikoptéry, ktorá sa zrútila v Astúrii. Okrem teplého a suchého počasia sa oheň šíri aj kvôli nárazovému vetru, ktorého rýchlosť teraz miestami dosahuje až 130 kilometrov za hodinu. Požiare tento rok v Španielsku zničili celkom cez 54-tisíc hektárov porastu, čo je viac, než za dva predchádzajúce roky dohromady, upozornila agentúra AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Požiare