Chorvátsko má nový parlament, predsedom je Reiner

Nový chorvátsky parlament sa v pondelok zišiel na svojom prvom ustanovujúcom zasadnutí, ktoré umožnila koaličná dohoda medzi konzervatívcami a proreformnou stranou Most. Koalícia vznikala po novembrových voľbách veľmi komplikovane a hrozili dokonca predčasné voľby, nakoniec však víťazní konzervatívci dohodli vytvorenie vlády vedenej technokratom Tihomirom Oreškovičom.

28.12.2015 14:32
debata (1)

Vďaka tomu v pondelok počas prvej schôdze parlamentu bez problémov zvolili jeho predsedu – zástupcu donedávna opozičného Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Željka Reinera.

Prvý pokus zriadiť Sabor, ktorý vzišiel z novembrových volieb, sa 3. decembra nepodaril, keď poslanci nedokázali zvoliť predsedu. Teraz už bol nový šéf parlamentu zvolený 88 hlasmi v 151-člennej snemovni.

Tesne pred Vianocami chorvátsky povolebný pat vyriešila na poslednú chvíľu dohoda opozičnej Vlasteneckej koalície vedenej stranou HDZ a Most. Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová Kytarovičová potom poverila zostavením novej vlády technokrata Orečkoviča, ktorý má podľa nej podporu tesnej väčšiny 78 poslancov.

Voľby v Chorvátsku vyhrala Vlastenecká koalícia, ktorá v parlamente získala 59 kresiel. Druhá s minimálnym odstupom skončila s 56 mandátmi koalícia Chorvátsko rastie okolo doposiaľ vládnucich sociálnych demokratov (SDP). Jazýčkom na váhach sa tak s 19 mandátmi stalo zoskupenie Most, ktoré sa usilovalo o vytvorenie vlády veľkej koalície na čele s premiérom-nestraníkom, ktorá by sa pustila do reforiem povzbudzujúcich investície a obmedzujúcich štátny dlh.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko