Rok 2015: Za Harabinovým pádom stoja aj dve ženy

Za blízke spolupracovníčky si bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin rád vyberal ženy. Dve ho napokon vlani vystriedali vo funkciách. Daniela Švecová na čele Najvyššieho súdu a Jana Bajánková vo vedení Súdnej rady. Po ich zvolení nastal v kariére Harabina, ktorý takmer neobmedzene pätnásť rokov riadil justíciu, strmý pád. Dnes je už len radovým sudcom Najvyššieho súdu, ktorému hrozí, že buď skončí na krajskom súde, alebo príde o talár.

31.12.2015 08:00
Jana Bajánková Foto: , ,
Jana Bajánková vedie Súdnu radu SR.
debata (2)

Harabin v rokoch 1998 až 2003 a 2009 až 2014 opakovane riadil Najvyšší súd a neskôr aj Súdnu radu, počas prvej Ficovej vlády tri roky šéfoval rezortu spravodlivosti. Na oslabenie jeho vplyvu parlament na návrh Smeru zmenil vlani ústavu, keď oddelil funkcie šéfa Najvyššieho súdu a Súdnej rady.

Zostup najvplyvnejšieho muža v justícii sa začal vlani v septembri, keď ho Daniela Švecová porazila v boji o predsednícke kreslo Najvyššieho súdu, predtým päť rokov od roku 2005 zastávala funkciu podpredsedníčky tohto súdu. Jana Bajánková, ktorá riadila Občianskoprávne kolégium na Najvyššom súde, ho zase v tom istom mesiaci nahradila vo funkcii šéfa Súdnej rady. Ich nástupom začal postupne slabnúť dosah Harabina, ktorý zostal vo funkcii predsedu Trestnoprávneho kolégia. Švecovej aj Bajánkovej tak pomohla nielen podpora vládneho Smeru, ale aj sudcov.

Zmena pomerov na Najvyššom súde

Nástupom Švecovej na predsednícky post na Najvyššom súde sa situácia zostrila. Harabin svoju bývalú podpredsedníčku nerešpektoval, vyjadroval sa o nej a o jej opatreniach urážlivo. Švecová ho v súvislosti s rozporuplnými rozsudkami o policajnej inšpekcii vyzvala listom na zvolanie Trestnoprávneho kolégia. On jej aj cez médiá odkazoval, že to urobiť nemusí. „S týmto názorom som sa nestotožnila. Pre nečinnosť jedného predsedu kolégia predsa nemožno znefunkčniť celý Najvyšší súd,“ uviedla predsedníčka Najvyššieho súdu.

zväčšiť Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan... Foto: Robert Hüttner, Pravda
najvyssi sud, harabin Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

„Ona nepozná zákon, svojím spôsobom je to chudera. Môže skončiť až na psychiatrii,“ znevážil predsedníčku za to, že zvolala rokovanie kolégia sama.

U Švecovej pretiekol pohár trpezlivosti. S podporou sudcov Trestnoprávneho kolégia postupne dosiahla, že kolégium Harabina z funkcie predsedu zosadilo. Jeden z dlhoročných Harabinových kritikov sudca Juraj Kliment ešte pred hlasovaním reagoval, že pri tomto rozhodovaní sa bude lámať chlieb. „Bude sa rozhodovať o tom, ktorou cestou sa nielen Trestnoprávne kolégium, ale aj Najvyšší súd vyberie. Či sa pokúsime prinavrátiť tomuto súdu stratenú dôveru a rešpekt, alebo, obrazne povedané, či všetci slušní ľudia nad nami definitívne zlomia palicu,“ vyhlásil vtedy Kliment.

V krátkom čase podala Švecová na svojho bývalého šéfa tri návrhy na disciplinárne stíhanie. Ten posledný ho navrhuje vyzliecť z talára za rozhodnutia jeho senátu, ktorými oslobodil skorumpovaných policajtov, lebo považoval za nezákonnú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich vyšetrovala. Harabin sa podľa Švecovej dopustil "závažného disciplinárne­ho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu”.

Advokátka Zuzana Čaputová, právnička spolupracujúca s Via Iuris, hovorí, že situácia na Najvyššom súde sa za rok zmenila. „Dianie na Najvyššom súde za ostatný rok vnímam ako konsolidáciu pomerov a kroky pani predsedníčky považujem za silné signály dobrým smerom,“ zhodnotila Čaputová. Podľa nej veľkou témou ešte zostáva profesionálna etika sudcov v podobe etického kódexu.

Vyjadrila sa aj k návrhom Švecovej disciplinárne potrestať Harabina. „Myslím si, že návrhy na jeho potrestanie sú opodstatnené a je sa čím zaoberať,“ zhodnotila advokátka. Prácu Švecovej ocenila aj bývalá šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Predsedníčka Najvyššieho súdu má ťažkú úlohu. Tak ako ju poznám, som presvedčená, že podáva návrhy na disciplinárne konanie vtedy, ak má na to aj dôvod a je presvedčená, že bol porušený zákon,“ poukázala Žitňanská.

zväčšiť Daniela Švecová vystriedala Štefana Harabinu na... Foto: Robert Hüttner, Pravda
volba predsedu najvyssieho sudu, svecova Daniela Švecová vystriedala Štefana Harabinu na čele Najvyššieho súdu.

Švecová už riešila nedostatok sudcov na Najvyššom súde, či ako zvládnuť tisícky hromadných žalôb, ktoré hrozia paralyzovaním súdu. Nakoniec našla spolu so šéfom ústredia práce riešenie. Na súde budú dočasne pracovať nezamestnaní absolventi právnických fakúlt. Tí získajú absolventskú prax, súd zase administratívne posily, ktorých bude platiť ústredie práce. „Bola by som rada, keby sa Najvyšší súd otvoril, bol transparentný a aby sa znížili prieťahy v konaniach, len tak sa podľa môjho názoru môže vrátiť dôvera v justíciu,“ hovorí o svojich prioritách šéfka Najvyššieho súdu.

Aj Súdna rada chce zvýšiť dôveru v justíciu

Po nástupe Jany Bajánkovej na post šéfky sa zmenila aj situácia v Súdnej rade. Namiesto osobných urážok nastúpila vecná diskusia k problémom v justícii, opisujú zmeny členovia rady. „Atmosféra sa upokojila, verbálne útoky a politické nálepkovanie vystriedala vecná diskusia, ktorá býva aj teraz často búrlivá, ale je konštruktívna,“ priblížil sudca Krajského súdu v Trnave Dušan Čimo, ktorý bol členom rady za Harabina a sedí v nej aj dnes.

Harabin sa nevyhol ani urážkam novej predsedníčky Súdnej rady. Obvinil ju, že vymenila finančné a iné benefity za obranu sudcov v súvislosti s výškou jej platu a že podporila zmrazovanie platov sudcov. „Bajánková za svoje osobné finančno-materiálne bonusy hodila cez palubu všetkých sudcov, dokonca participuje na tom, že zo sudcov v krátkom čase Smer opätovne urobí mediálnu potravu za sociálnu biedu občanov,“ vyhlásil Harabin. Pripomenul, že on a jeho predchodca približne desať rokov vykonávali funkciu predsedu Súdnej rady bezplatne.

Bajánková tvrdí, že na rozdiel od minulosti dnes nikto nemôže povedať, že by si rada riadne nevykonávala svoje kompetencie. „Hoci máme v rámci rady neraz na veci iný názor, neriešime nezmyselné spory, neutápame sa v osobných konfliktoch, ale v podstatných veciach dokážeme nájsť konsenzus. Myslím, že návrat ku kultivovanému dialógu a k normálnej pracovnej atmosfére je najväčším a zrejme aj najviditeľnejším úspechom činnosti všetkých členov Súdnej rady. Nepochybujem o tom, že spoločnými silami posunieme súdnictvo dopredu a takisto zvýšime jeho dôveryhodnosť v očiach občanov,“ zhodnotila zmeny jej predsedníčka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Jana Bajánková #Daniela Švecová #Ročenka 2015