Irán dokončil prevoz väčšiny zásob obohateného uránu

Irán v pondelok dokončil prevoz väčšiny svojich zásob obohateného uránu do Ruska. Uviedol to šéf iránskej agentúry pre atómovú energiu Alí Akbar Saleh a informáciu potvrdil aj americký minister zahraničia John Kerry. Teherán v lete uzavrel so šiestimi svetovými mocnosti dohodu o svojom jadrovom programe, ktorej kľúčovou podmienku je práve vyvezenie väčšiny zásob obohateného uránu mimo iránske územie.

28.12.2015 21:31
debata (7)

Podľa dojednania podpísaného v júli musí Irán znížiť zásoby obohateného uránu na zhruba 300 kilogramov a tiež uzavrieť niektoré zo svojich centrifúg, nainštalovať monitorovacie systémy vo svojich uránových baniach a spolupracovať s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

Šéf americkej diplomacie Kerry uviedol, že loď vezúca 11,3 tony obohateného uránu v pondelok opustila Irán a smeruje do Ruska. „Odvoz tohto obohateného materiálu z Iránu je významným krokom k naplneniu záväzku nemať viac ako 300 kilogramov nízko obohateného uránu,“ uviedol Kerry.

Obohatený urán možno použiť ako palivo do jadrových reaktorov, ďalším obohacovaním z neho však môže vzniknúť materiál na výrobu jadrových hlavíc. Obmedzenie jeho zásob je preto kľúčovou požiadavkou svetových veľmocí, ktoré chcú Teheránu zabrániť vo výrobe jadrovej bomby. Irán dlhodobo popiera, že by sa o niečo také usiloval.

Výmenou za značné ústupky a rozsiahlu kontrolu jadrových prevádzok, ktorú si vymohli USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia a Nemecko, má medzinárodné spoločenstvo zrušiť sankcie, ktorým Teherán kvôli svojmu spornému jadrovému programu už roky čelí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #urán #jadrová dohoda