Kerry: Iracké mesto Ramádí ešte nie je úplne dobyté

Americký minister zahraničných vecí John Kerry oznámil, že iracké mesto Ramádí "ešte nie je úplne dobyté". Hoci iracká vlajka už veje nad centrom s komplexom provinčnej vlády, "treba ešte získať ďalšie časti mesta", uviedol Kerry vo vyhlásení. Zároveň v ňom pochválil irackú vládu a iracké ozbrojené sily za tento bojový úspech, napísala tlačová agentúra DPA.

28.12.2015 22:45
ramadi, irak Foto: ,
Členovia irackej armády držia irackú vlajku a vlajku IS, ktorú zvesili z budovy vládneho komplexu v meste Ramádí.
debata (54)

Kerry zdôraznil, že iracká armáda „prejavila nesmiernu húževnatosť a odvahu“ v tomto boji, ktorý koalícia „s hrdosťou podporovala“ a bude naďalej podporovať, aby bola misia v Ramádí splnená. Šéf americkej diplomacie uviedol, že úspechy v Ramádí sú zásluhou rázneho vedenia irackého premiéra Hajdara Abádího a jeho viery v jednotný Irak. Americké centrálne velenie takisto už skôr oznámilo, že iracká armáda dobyla vládny komplex v centre mesta Ramádí.

Veliteľ amerického centrálneho velenia v Tampe na Floride generál Lloyd J. Austin III. vyhlásil, že irackým vládnym silám „pomáhali akcie medzinárodnej koalície“. Austin zablahoželal irackej armáde k „tomuto významnému bojovému úspechu“ a dodal, že dobytie vládneho komplexu v centre Ramádí od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) „jasne dokazuje, že nepriateľ stráca silu“.

Úspechy irackých ozbrojených síl v Ramádí zasadili podľa USA „vážny úder“ Islamskému štátu. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner na tlačovom brífingu vo Washingtone uviedol, že na opätovné získanie mesta západne od Bagdadu treba ešte vynaložiť veľa úsilia, ale USA vnímajú vývoj v Ramádí ako „znak toho, že naša súčasná stratégia je účinná“.

Ani Toner neoznačil iracké mesto za oslobodené, ale poukázal na to, že v Ramádí „už znova veje iracká vlajka“. Hovorca dodal: „Samozrejme, ešte stále tam sú ohniská odporu.“ Toner spresnil, že do bojovej operácie v Ramádí sa zapojili vojaci 17 členov koalície a Spojených štátov. Dvanásť koaličných členov podporilo dobýjanie mesta aj leteckými útokmi, ktorých uskutočnili celkovo 630.

Podľa tlačovej agentúry AP iracké sily za pomoci uvedených náletov v pondelok vyhnali militantov IS z centra Ramádí a obsadili tam hlavný vládny komplex. Predstavitelia irackej armády uviedli, že malé skupiny militantov sa stále držia na izolovaných miestach mesta. Metropola rozľahlej provincie Anbár padla do rúk IS v máji, čo vtedy predstavovalo ťažkú čiastočnú prehru pre irackú armádu a vojenskú operáciu vedenú Spojenými štátmi.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #john kerry #Ramádí #IS