Irán zvažuje obmedziť množstvo popráv

Iránske vedenie zo zásady nemieni zrušiť vykonávanie trestu smrti v tejto krajine, zvažuje však obmedzenie množstva popráv, ktoré je často predmetom kritiky zo strany medzinárodných ľudskoprávnych organizácií. Vyhlásil to predstaviteľ iránskeho rezortu spravodlivosti pre oblasť ľudských práv Mohammad Džavád Larídžání, ktorého slová cituje agentúra DPA.

29.12.2015 07:52
debata

„Je tu priestor na opätovné premyslenie tejto témy," vyjadril sa Larídžání v Teheráne. Šéf iránskeho súdnictva totiž podľa neho dospel k záveru, že ani početné popravy nedokázali v Iráne výraznejšie znížiť kriminalitu, obzvlášť čo sa týka obchodovania s drogami. Popravy sú však rovnakou súčasťou iránskeho právneho systému ako napríklad udeľovanie milostí, dodal.

Podľa údajov medzinárodných ľudskoprávnych organizácií v Iráne popravujú každoročne stovky ľudí, čím sa táto islamská republika zaraďuje v celosvetovom rebríčku na druhé miesto po Číne. Tento rok vykonali v Iráne údajne už viac ako 700 trestov smrti. Iránske orgány uvádzajú, že vyše 90 percent popráv sa týka obchodovania s drogami alebo sexuálneho zneužívania detí.

Iránske zákony umožňujú omilostenie osoby odsúdenej na trest smrti na základe rozhodnutia rodinných príslušníkov obetí daného zločinu. Pozostalí si však v takom prípade nárokujú od odsúdenca odškodné, ktorého výška je každý rok nanovo stanovená zákonom a v súčasnosti dosahuje v prepočte 35 až 40-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Irán