Trump nehovorí pravdu a mení Ameriku

V USA neexistuje väčší politický klamár ako Donald Trump, miliardár a republikánsky kandidát na prezidenta. Aspoň to vyplýva z analýzy viacerých organizácií, ktoré skúmajú pravdivosť vyhlásení politikov. Od Politifact dostal "ocenenie“ klamár roka. Ako kráľa klamárov ho označila organizácia Factcheck.org. "Za dvanásť rokov našej existencie sme nevideli nikoho, kto by sa Trumpovi mohol rovnať,“ uviedla Factcheck.org.

29.12.2015 12:00
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump si podáva ruku so svojimi stúpencami.
debata (104)

"Bolo by pochopiteľné, keby zdokumentované Trumpove lži, nehovoriac o jeho hrubosti a vulgárnosti, boli prekážkou pre jeho kandidatúru,“ uviedla americká spravodajská stránka Politico. "Jeho stúpenci však neveria alebo sa jednoducho nestarajú o to, čo hovorí analýza faktov.“

Trump nechce pustiť do Ameriky žiadnych moslimov, Mexiko obvinil z toho, že do USA zámerne posiela zločincov, priznáva, že žiadneho novinára by nezabil, ale nenávidí ich a pre ruského prezidenta Vladimira Putina má v prvom rade slová chvály.

Nie je to nič nové. Viac či menej voľnú prácu s faktami predvádzajú takmer všetci prezidentskí uchádzači vrátane demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. "Kým však väčšina politikov svoje vyjadrenia opraví, ak sa ukážu ako falošné, Trump je neobyčajný v tom, že stále trvá na tom, že má pravdu. Bez ohľadu na to, že neexistujú dôkazy pre jeho tvrdenia,“ napísal denník Washington Post. Noviny za najväčšie Trumpovo klamstvo označili jeho výrok, že v New Jersey videl tisíce a tisíce moslimov radovať sa po útokoch z 11.¤septembra 2001. Okrem kontroverzného miliardára si nikto na nič také nespomína.

Podľa posledného prieskumu televízie CNN medzi republikánskymi voličmi má Trump podporu 37 percent z nich. Na druhom mieste je s 18 percentami texaský senátor Ted Cruz. Výber prezidentského kandidáta sa naostro začína 1.¤februára 2016 v Iowe. Voliči o ňom rozhodnú v jednotlivých amerických štátoch v primárkach. Republikáni majú v hre 13 kandidátov, demokrati troch.

Do súboja o nomináciu ide teda Trump podľa prieskumov ako hlavný favorit. "Zdá sa, že tradičnejší politici nevedia nájsť stratégiu, ako ho neutralizovať. Trumpovo postavenie sa príliš nemení bez ohľadu na to, či naňho útočia, alebo neútočia,“ uviedla pre Pravdu Diana Carlinová, odborníčka na politickú komunikáciu z univerzity v Saint Louis. "Jeho neokrôchané a kontroverzné výroky reprezentujú to, čo si myslí časť amerických voličov,“ tvrdí expertka.

"Nevieme, či sa Trumpovi podporovatelia skutočne budú unúvať, aby mu počas primárok dali hlas. Ale vieme, že ich nezaujíma, či hovorí pravdu,“ hovorí John Pitney, americký politológ z Claremont McKenna College v Kalifornii. "Aj keď berieme do úvahy štandardy politiky, kde sa rýchlo odpúšťa, Trumpova nedôveryhodnosť vyráža dych. Zásadným spôsobom klame o moslimoch, o imigrantoch a jeho stúpenci mu napriek tomu tlieskajú,“ pripomenul pre Pravdu Pitney.

Viacerí odborníci pripomínajú, že Trump tak mení celú politickú scénu. "V žiadnom prípade to nie je dobré pre americkú politiku,“ myslí si Pitney o miliardárovom správaní. "Len ešte nevieme, aké škody narobil,“ dodáva politológ.

"Trump na svetlo vytiahol najhoršie potlačené pocity ako xenofóbiu a extrémne hurávlastenectvo. Aj keď nevyhrá, a myslím si, že sa mu nepodarí stať sa americkým prezidentom, hoci to úplne nevylučujem. Ale aj keď nevyhrá, zanechá to stopu na voličoch,“ tvrdí expert na americkú politiku Steven Greene zo Severokarolínskej štátnej univerzity.

Hoci Trump je v prieskumoch úspešný, stále ide v prvom rade o odraz nálad republikánskych voličov, ktorí by sa mohli zúčastniť na primárkach. Podľa celoštátnych výskumov by demokratka Clintonová momentálne Trumpa porazila v pomere 46,5 percenta k 39 percentám. O tom, kto nahradí Baracka Obamu v Bielom dome, sa definitívne rozhodne 8.¤novembra.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #analýza #klamár #Donald Trump