Noví vládcovia valcujú Poľsko

V Poľsku sa v roku 2015 zmenili nielen prezident a vláda, ale aj smerovanie krajiny. Po dvoch volebných obdobiach sa k moci opäť dostala populistická národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť. Z jedného politického tábora vzišli májový víťaz prezidentských volieb Andrzej Duda aj nová poľská premiérka Beata Szydłová.

01.01.2016 12:00
Poľsko, politika Foto: ,
Vodca poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński (vpravo) s premiérkou Beatou Szydłovou počas schvaľovania kontroverznej novely zákona o ústavnom súde.
debata (179)

Právo a spravodlivosť v októbrových parlamentných voľbách vďaka sľubom o znížení dôchodkového veku a novým príspevkom na deti prevalcovalo politických rivalov. So ziskom takmer 40 percent hlasov si mohlo dovoliť vytvoriť vlastnú jednofarebnú vládu. Po Maďarsku a Slovensku sa tak Poľsko stalo treťou krajinou visegrádskej štvorky s vládou jednej strany.

Predsedom Práva a spravodlivosti je Jarosław Kaczyński, dvojča Lecha Kaczyńského, prezidenta, ktorý pred piatimi rokmi zahynul počas leteckej katastrofy v ruskom Smolensku, kde Poľsko prišlo takmer o stovku osobností politického a verejného života. Jarosław Kaczyński býva opozíciou často označovaný za bábkara, ktorý riadi prezidenta aj premiérku. Vďaka svojím taktickým rozhodnutiam a víťazným nomináciám na najdôležitejšie vládne posty v krajine je skutočným politickým víťazom on.

Najhorší druh Poliakov

„Predseda“, ako Kaczyńského označujú opozičné média, však štiepi verejnosť. Jeho vyjadrenia o ,,najhoršom druhu Poliakov… s vlastizradou v génoch", ako označil odporcov novej vlády, sa stali hitom internetu. Protestujúci vytvorili nálepky a tričká s nápisom „Som Poliak najhoršieho druhu“, s ktorými sa fotia a snímky potom pridávajú na instagram alebo používajú hashtagy #najgorszysor­tPolaków na vyjadrenie svojich politických názorov.

Kritika nového smerovania Poľska už zaznela z Bruselu i Berlína. Kaczyński však „poúčanie“ zvonka tvrdo odmietol: „Ak ide o demokraciu, my sa od Nemcov nemusíme skutočne nič učiť. Je tu stále veľký problém vyrovnania účtov a toho, čo nám Nemci dlhujú.“

Proti „diktátu únie“

Nová vláda svojimi rozhodnutiami a vyjadreniam od začiatku výrazne dáva najavo, akým smerom by sa malo uberať dnešné Poľsko – konzervatívny patriotizmus, vzoprenie sa Rusku, ale aj „diktátu únie“. Hoci bývalá premiérka Ewa Kopaczowá podporila kvóty únie na prerozdelenie utečencov, nový minister pre záležitosti Európskej únie Konrad Szymański tvrdí: „To, že rozhodnutie minulej vlády sa stalo zákonom, neznamená, že bude jednoduché ho dodržať. Celý čas môžeme sami rozhodovať, koho v Poľsku chceme, máme svoje kritériá a zahraničnú politiku netvoríme od dneška, máme právo si vyberať.“

Poľsko bolo doteraz príkladným novým členom európskej únie. Čerpalo z eurofondov, voľné­ho pohybu a hospodárstvo krajiny rástlo aj napriek kríze. Dnes by sa však Poliaci chceli sústrediť viac sami na seba. Prezident Duda však nesúhlasí s názorom, že nová vláda je euroskeptická a vzťahy k únii hodnotí novým pojmom „eurorealizmus“.

Odklon od Bruselu dala Szydłovej vláda symbolicky najavo rozhodnutím, že na tlačových konferenciách už nebudú za premiérkou symboly európskej únie, ale iba poľské bielo-červené zástavy.

Plošne a rýchlo

Zmeny na domácej politickej scéne prebiehajú plošne a rýchlo.  Za dva mesiace sa okrem iného prejavili už v rezorte zdravotníctva, kultúry, obrany či spravodlivosti. V procese liečenia neplodnosti bude odteraz na umelé oplodnenie potrebný súhlas ministerstva zdravotníctva, ktoré bude hodnotiť opodstatnenie zákroku.

Činí sa aj nový minister kultúry Piotr Gliński. Osobne sa angažoval v preverení verejného financovania údajne pornografického divadelného predstavenia podľa diela držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovej. Gliński okrem iného preveruje tiež zloženie Poľského inštitútu filmového umenia, ktorý rozhoduje o spolufinancovaní nových poľských filmov. Napríklad Oscarom ocenený film Ida sa stal argumentom v rukách provládnych kritikov fondu, pretože neukazuje takú históriu Poliakov, na akú sú hrdí.

Minister obrany Antoni Macierewicz zase odobril škandalóznu nočnú raziu vo vznikajúcom poľsko-slovenskom kontrašpionážnom centre NATO vo Varšave. Jeho hlavným cieľom na čele rezortu obrany je nanovo vyšetriť katastrofu v Smolensku, o ktorej neverí, že bola leteckým nešťastím, a hľadá za ňou skôr atentát. Minister tiež odsúhlasil vojenské prehliadky desiateho dňa každý mesiac, aby sa na udalosť nezabudlo. Pozadie novej poľskej politiky pritom dokresľuje fakt, že počas volebnej kampane Szydłová garantovala, že kontroverzný Macierewicz post ministra nezíska.

Ochromený súd

Najväčší rozruch medzi Poliakmi doteraz vyvolali rozhodnutia novej vlády týkajúce sa činnosti ústavného súdu. Počas dvoch predvianočných víkendov strach z ohrozenia demokracie v krajine vyhnal do ulíc desaťtisíce protestujúcich. Prezident Duda najskôr odmietol vymenovať piatich ústavných sudcov, ktorých nominovala predchádzajúca vláda ešte pred koncom svojho volebného obdobia. Ústavný súd rozhodol, že v prípade časti nevymenovaných sudcov išlo o protiústavné rozhodnutie, vláda však publikáciu rozsudku zablokovala. Vláda si v novom parlamente presadila novú päticu ústavných sudcov podľa svojho gusta, ktorých prezident ihneď vymenoval. Duda v prvý pracovný deň po Vianociach podpísal aj spornú novelu zákona o ústavnom súde, ktorá podľa opozície ochromí činnosť najvyššej súdnej inštancie a ešte viac vychýli rovnováhu deľby moci v krajine.

"Právo je vážna vec, ale nie je sväté, musí slúžiť nám. Právo, ktoré neslúži národu, je bezprávím,“ komentoval situáciu poslanec Kornel Morawiecki, ktorý sa do parlamentu dostal v drese nacionalistického zoskupenia Kukiz¤15, podporujúceho vlá­du.

Poľský laureát Nobelovej ceny za mier je však z názoru, že „dobro národa stojí nad právom“, znechutený. "Táto vláda pracuje proti Poľsku, proti našim úspechom, slobode, demokracii. Hanbím sa vycestovať za hranice,“ emotívne zhodnotil doterajšie vládnutie Práva a spravodlivosti Lech Wałęsa, legenda poľskej Solidarity a prvý prezident po roku osemdesiatdeväť.

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Právo a spravodlivosť #Andrzej Duda #Beata Szydlová #Rok 2015 v susedných štátoch