Iracký premiér prišiel do Ramádí, stretne sa s veliteľmi

Iracký premiér Hajdar Abádí pricestoval do mesta Ramádí, ktoré iracká armáda v pondelok oslobodila od radikálov z Islamského štátu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje. Abádí sa podľa nich stretne s veliteľmi armády a protiteroristických jednotiek a cieľom jeho návštevy je podľa agentúry AP osláviť oslobodenie mesta.

29.12.2015 14:06
Irak, Ramadi Foto: ,
Iracká armáda v oslobodenom meste Ramádí.
debata (7)

Premiér vraj do mesta, ktoré armáda dobývala niekoľko týždňov, priletel vrtuľníkom v sprievode šéfa armády provincie Anbár. Pristál vraj v areáli univerzity na predmestí Ramádí.

Vládni vojaci dobyli vládnu štvrť mesta v nedeľu a úplne ho oslobodili v pondelok. V zničených uliciach sa potom predovšetkým snažili nájsť výbušniny, ktoré tam nastražili islamisti.

Abádí v pondelok v reakcii na oslobodenie mesta v televíznom prejave povedal, že nadchádzajúci rok bude znamenať konečnú porážku IS. „Ak bol rok 2015 rokom oslobodenia, bude rok 2016 rokom veľkých víťazstiev, ktoré prinesú koniec prítomnosti DAIŠ v Iraku,“ uviedol. Použil pritom skratku, ktorá sa pre IS používa v arabských krajinách.

Teraz je podľa neho na rade Mosul, druhé najväčšie iracké mesto, ktoré je v rukách islamistov od vlaňajšieho júna. Iracký minister financií Hošjar Zibarí v rozhovore, ktorý v utorok zverejnila agentúra Reuters, uviedol, že bitka o Mosul bude „veľmi, veľmi náročná“ a že iracká armáda bude pri dobývaní Mosulu potrebovať kurdských bojovníkov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Ramádí #IS