Rok 2015: Ľavičiar, ktorý chce zmeniť Grécko

Líder radikálnej ľavicovej strany Syriza Alexis Tsipras sedí v premiérskom kresle v Grécku od januára 2015. Za svoje pôsobenie nesplnil ani polovicu predvolebných sľubov a krajinu priviedol na pokraj bankrotu.

31.12.2015 15:00
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras priviedol krajinu na pokraj bankrotu.
debata (3)

Grécku hrozil ešte pred pár mesiacmi odchod z eurozóny. Začiatkom roka vyhral s programom skoncovania úsporných opatrení, no po mesiacoch vyjednávania s medzinárodnými veriteľmi (Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia) rezignoval a pristúpil na prijímanie ďalších reforiem v krajine výmenou za 86 miliárd eur na najbližšie tri roky. Aj keď mnohých voličov, ktorí ho v januári volili, sklamal, jeho pozíciu to neohrozilo ani v septembrových predčasných voľbách. Grécki voliči sa rozhodli dať ľavičiarom a Tsiprasovi druhú šancu. Víťazstvo Syrizy asi najviac súvisí s prianím mnohých Grékov nevracať sa k vláde pravicovej Novej demokracie a socialistického Pasoku, teda dvoch strán, ktoré vládli štyri desaťročia až do januára tohto roka. Gréci práve týmto stranám vyčítajú súčasný stav v krajine.

Doterajšie vlády boli často označované za semenisko korupcie, rozkrádania a politických škandálov. Tsiprasova vláda zatiaľ žiaden takýto škandál nemala. Hoci posledné mesiace sa správal ako nedôveryhodný partner na vyjednávanie, väčšina ekonómov aktuálne očakáva, že Tsipras prinesie do Grécka ekonomickú a politickú stabilitu na najbližšie roky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexis Tsipras #grécka dlhová kríza #Ročenka 2015