Sýrske vládne vojská ovládli kľúčovú základňu na juhu krajiny

Sýrska armáda verná prezidentovi Asadovi a jej spojenci dobyli kľúčovú vojenskú základňu v provincii Dará na juhu krajiny. Strategickému víťazstvu predchádzali dvojdňové tuhé boje s príslušníkmi prodemokratických povstalcov a islamistického frontu An-Nusra, informovala dnes agentúra AP.

29.12.2015 22:01
debata (79)

Základňu Brigade 82 v meste Šajch Maskin, asi 70 kilometrov južne od Damasku, ovládli povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Asada vlani v januári. Okrem nej sa v utorok vládnym jednotkám podarilo ovládnuť aj severnú časť mesta. Pri bojoch údajne zahynuli desiatky ozbrojencov na oboch stranách.

„Je to veľmi dôležité víťazstvo pre režimové sily. Kontrolujú teraz spojenie medzi Damaskom a Dará,“ uviedol Rami Abdarrahmán, zakladateľ sýrskej exilovej organizácie SOHR, ktorá dlhodobo situáciu v Sýrii monitoruje z Londýna. Okrem spojenia s Dará je mesto Šajch Maskin dôležité pre spojenie Damasku s mestom Suvajda, ktoré je tiež v rukách Asadovho režimu.

Boje o základňu začali podľa Abdarrahmána už v pondelok. Na strane vládnych vojsk sa ich údajne zúčastnili aj Iránci a príslušníci libanonského šiitského hnutia Hizballáh. Zo vzduchu na povstalcov útočilo asi 80 lietadiel, pravdepodobne vrátane ruských strojov.

Dobytie základne v meste Šajch Maskin je ďalšou veľkou ranou pre povstalcov v južnej provincii Dará, pretože vládne vojská v nedeľu zabili 17 rebelov neďaleko provinčnej metropoly a v sobotu zneškodnili vplyvného vodcu jednej z povstaleckých skupín na predmestí Damasku.

V Sýrii zúri občianska vojna od roku 2011. Chaosu v krajine využili k šíreniu teroru tiež islamistické skupiny, vrátane organizácie Islamský štát (IS) či fronty An-Nusrat. Konflikt si už vyžiadal viac ako 250-tisíc obetí.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #An-Nusra