Útoky na Silvestra? Belgičania zatýkali

Vojenské oblečenie a propagandistické materiály teroristickej organizácie Islamský štát (IS). To našla polícia, keď v Belgicku zadržala dvoch mužov. Sú podozriví z toho, že pripravovali útoky počas silvestrovských osláv. Uviedol to úrad belgického federálneho prokurátora.

30.12.2015 07:52
debata (6)

"Naše vyšetrovanie odhalilo vážnu hrozbu útokov na symbolických miestach v Bruseli počas osláv príchodu nového roku,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia belgických úradov. Celkove v Belgicku vypočúvali šesť ľudí, štyroch prepustili, dvaja zostávajú vo väzbe.

Možnosť útokov počas novoročných osláv tak stále vyvoláva obavy. Pred niekoľkými dňami na ňu upozornili rakúske úrady s odvolaním sa na informácie od tajných služieb. Vo Viedni aj vo viacerých európskych mestách preto pred Silvestrom posilnili bezpečnostné opatrenia.

Iracký vojak v meste Ramádí, ktoré sa podarilo... Foto: SITA/AP
sýria, ramádí, vojak, irak Iracký vojak v meste Ramádí, ktoré sa podarilo dobyť. Mala ho pod kontrolou teroristická organizácia Islamský štát.

Samotná hrozba však ešte nemusí znamenať útok. Novoročné oslavy vylákajú do ulíc miest veľa ľudí, preto je jasné, že bezpečnostné zložky vyzývajú na opatrnosť.

"Je to zásadná výzva, ktorej stále čelíme. Ide o útoky na takzvané mäkké západné ciele, teda civilistov,“ reagoval pre Pravdu bezpečnostný analytik Rodger Shanahan z Lowyho inštitútu pre medzinárodnú politiku v Sydney. "Je veľmi ťažké ich zastaviť. Vyžaduje si to dobre fungujúcu spoluprácu svetových bezpečnostných agentúr,“ pripomína expert.

Belgicko je stále v centre pozornosti po teroristických útokoch v Paríži 13. novembra, ktoré si vyžiadali 130 obetí. Prihlásil sa k nim IS. Minimálne dvaja z útočníkov Brahim Abdeslam a Bilal Hadfi žili v Belgicku.

Teroristi sa možno o niečo pokúsia aj preto, aby odvrátili pozornosť od skutočnosti, že IS v posledných dňoch utrpel v Iraku porážku. Džihádistická organizácia prišla o kontrolu nad mestom Ramádí. Neúspech v Iraku by ju mohol dotlačiť k tomu, aby sa príslušníci IS o niečo pokúsili v Európe. Ramádí sa podarilo irackým vojskám dobyť s leteckou podporou koalície vedenej USA.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Belgicko