Poľský Sejm schválil spornú novelu zákona o rozhlase a televízii

Dolná komora poľského parlamentu schválila novelu zákona o verejnoprávnych médiách, ktorá umožní novej vláde dosadiť do vedenia televízie a rozhlasu svojich ľudí, zatiaľ čo až doteraz boli riadiace funkcie a dozorné rady obsadzované na základe verejných konkurzov. Novela, ktorej prijatie vládni poslanci oslávili búrlivým potleskom, vyvolala kritiku opozície a obavy Európskej komisie.

30.12.2015 11:50 , aktualizované: 21:48
debata (50)

Hlasovaniu, v ktorom novela prešla vďaka jednotnému postupu poslancov vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pomerom hlasov 230 ku 152, predchádzala búrlivá debata. Politickí odporcovia v nej vyčítali jednofarebnej vláde konzervatívcov, že sa snaží ovládnuť verejnoprávne médiá. „To nie je mediálny zákon, to je kádrový zákon," vyhlásila Urszula Augustynová z najsilnejšej opozičnej strany Občianska platforma (PO).

„Za pár dní sa v Poľskej televízii a v Poľskom rozhlase môžu objaviť noví šéfovia," predpovedal pred hlasovaním liberálny denník Gazeta Wyborcza, podľa ktorého „malá novela môže priniesť veľké zmeny".

Novela sa nezdá ani podpredsedovi Európskej komisie Fransovi Timmermansovi, ktorý podľa agentúry PAP dal svoje obavy najavo listom, adresovaným ministrom zahraničia a spravodlivosti. „Sloboda a pluralizmus médií sú zásadné pre pluralitnú spoločnosť v členskej krajine, ktorá rešpektuje spoločné hodnoty, na ktorých stojí únia," napísal Timmermans. V liste žiada, aby Varšava vysvetlila, akým spôsobom bude zákon v prípade prijatia spomínané hodnoty rešpektovať.

Konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá po októbrových voľbách dominuje v oboch komorách parlamentu, odôvodňuje svoj postup snahou „vrátiť verejnoprávne médiá Poliakom". Najmä v televízii vraj prevažuje jediný „správny" názor, ktorý však nepodporuje väčšina voličov, ako ukázali parlamentné voľby. „S tým je nutné prestať," vyhlásila poslankyňa Elžbieta Kruková (PiS) a vyčítala rozhlasu a televízii, že opomínajú či diskreditujú kresťanstvo a poľské tradície.

PiS sa najmä nepozdáva, ako verejnoprávne médiá referujú o snahe vládneho tábora ovládnuť ústavný súd. „Ak si médiá predstavujú, že sa budú v najbližších týždňoch venovať kritike našich zmien či našich návrhov zmien, potom je nutné s tým prestať. Verejnoprávne médiá nie sú od toho, aby boli stranou v politickom spore. Sú od toho, aby vecne informovali občanov. Ale to nerobia," povedal predseda poslaneckého klubu PiS Ryszard Terlecki.

Proti novele sa vedľa PO postavili aj ďalšie opozičné strany. Grzegorz Furgo z opozičnej strany Moderní pripomenul, že PiS sľubovala „druhú BBC", ale novela importuje do Poľska „Putinove vzory z Russia Today".

Avšak Furgov kolega Michal Stasiňski vyčítal liberálom z PO, že po ôsmich rokoch liberálnych vlád zodpovedajú za súčasnú situáciu. „Verejnoprávne médiá v terajšej podobe sú výsledkom vášho mnohoročného zanedbávanie, lenivosti, nedostatku charakteru, iniciatívy a politickej odvahy. Prenechali ste ich ako korisť PiS," vyhlásil.

Novela počíta s tým, že súčasné mandáty doterajších členov vedenia a dozorných rád Poľskej televízie a Poľského rozhlasu skončia vstupom zákona do platnosti jeho zverejnením v úradnom vestníku. Podľa vlády pôjde o prvý krok v mediálnej reforme, ďalšie zmeny by mali nasledovať na jar budúceho roka.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #médiá #novela zákona