Davutoglu: Prezidentský systém je pre Turecko správny

Turecký premiér Ahmet Davutoglu opäť obhajoval snahu svojej vlády presadiť v krajine prezidentský systém. Podľa neho je to pre Turecko „správne". Zároveň podľa agentúry Reuters ubezpečoval, že ak budú prezidentské právomoci jasne definované, nehrozí, že by v Turecku nastala diktatúra.

30.12.2015 22:11
debata (4)

V rozhovore pre televíznu stanicu NTV Davutoglu povedal, že výsledok novembrových volieb, v ktorých vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získala absolútnu väčšinu, je odkazom od tureckých občanov, že prezidentský systém má byť zavedený po príslušných ústavných zmenách.

AKP získala v novembrových predčasných voľbách väčšinu v parlamente, kde má 317 poslancov z 550. Nie je to však dosť na to, aby sama mohla schváliť zmeny ústavy alebo vypísať referendum. Pre vypísanie plebiscitu je potrebné získať 330 hlasov, pre zmenu ústavy 367.

Opozičné strany tvrdo proti zavedeniu prezidentského systému protestujú. Podľa nich tak hrozí, že prezident Recep Tayyip Erdogan, obviňovaný z autoritárskych sklonov, dostane prakticky neobmedzenú moc.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Ahmet Davutoglu #Recep Tayyip Erdogan #diktatúra #prezidentský systém