Nóri neprijmú migrantov bez víz

Nórsko nebude púšťať do krajiny utečencov bez schengenských víz, ak prichádzajú z európskej zóny voľného pohybu. Informoval o tom server The Local.

31.12.2015 12:30
Nórsko, utečenci Foto: ,
Na fotografii z novembra migranti, ktorí prekročili hranice do Nórska, dostávajú prvé inštrukcie od policajtky. Vláda oznámila, že nebude púšťať do krajiny utečencov bez schengenských víz v prípade, že prichádzajú z európskej zóny voľného pohybu osôb.
debata (35)

Chystané sprísnenie azylových zákonov zasiahne najmä Švédsko, odkiaľ väčšina utečencov do Nórska prichádza.

Nórsko síce nie je členom Európskej únie, je však súčasťou schengenského priestoru, v rámci ktorého sa kontroly vykonávajú len na vonkajších hraniciach. V celom systéme platí jednotné schengenské vízum. Podľa schengenských pravidiel by navyše mali migranti požiadať o azyl v tej krajine, do ktorej ako prvej vstúpia. To sa však nedeje a utečenci mieria na sever Európy do bohatších štátov, predovšetkým do Nemecka a Švédska.

Pre terajšiu utečeneckú krízu sa však niekoľko štátov rozhodlo čiastočne obnoviť hraničné kontroly aj vnútri zóny. Nórska vláda v utorok predstavila balík úprav azylových zákonov, ktoré majú z tohto škandinávskeho kráľovstva urobiť jednu z krajín s najprísnejšími azylovými pravidlami v Európe. Súčasťou návrhu je aj odmietanie utečencov bez schengenských víz.

Konzervatívna menšinová vláda premiérky Erny Solbergovej má pre zmeny azylových pravidiel v parlamente dostatočnú podporu, poznamenal The Local. Nórska ministerka pre imigráciu a integráciu Sylva Listhaugová sprísnenie azylových zákonov považuje za potrebné, pretože Nórsko na budúci rok očakáva až stotisíc žiadostí o azyl, čo bude znamenať značnú záťaž na sociálny systém. Pravicová vláda zriadila ministerstvo pre imigráciu iba tento mesiac. Na jeho čelo postavila političku z populistickej strany, ktorá proti utečencom už predtým horlivo vystupovala.

V Nórsku, ktoré má 5,1 milióna obyvateľov, tento rok požiadalo o azyl približne tridsaťtisíc ľudí. Súčasťou zmien bude okrem iného predĺženie čakacej lehoty na povolenie na trvalý pobyt z troch na päť rokov. Pri žiadosti o zlúčenie rodiny bude musieť azylant odteraz preukázať oveľa vyšší ročný príjem ako doteraz a v Nórsku bude musieť pracovať alebo študovať viac ako štyri roky. Podmienky prijímania azylantov sprísňuje aj susedné Švédsko, ktoré na juhu krajiny dočasne zaviedlo hraničné kontroly.

Prví utečenci už pociťujú dosahy prísnejšej nórskej imigračnej politiky. Oslo nedávno vrátilo Moskve šesťsto žiadateľov o azyl, ktorí prišli z Ruska takzvanou arktickou cestou. Nórske úrady to zdôvodnili tým, že všetci mali ruské víza a povolenia na pobyt.

„Povedali nám, že všetci máme ruské víza, preto nás vracajú do Ruska,“ hovorí Mirza z Pakistanu, ktorý pred necelým mesiacom spolu s ďalšími Pakistancami opúšťal mrazivý ruský Murmansk. V susednom Nórsku ich úrady nenechali ani 30 dní.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #utečenci #prerozdelenie utečencov