Zlodejka má 85 rokov, šperky kradne celý život. Aj ľutuje, aj sa teší

Doris Payneová je celoživotný postrach klenotníctiev. Keď mala táto Američanka 23 rokov, kradla prvý raz. Predajňu v Pittsburghu obrala o diamant v hodnote 22-tisíc dolárov.

31.12.2015 17:00
debata (1)

Teraz má síce už 85 rokov, ale chuť kradnúť šperky nestratila. Súd ju nedávno po zatknutí prepustil na kauciu. Payneová si počká na slobode na rozsudok v prípade krádeže náušníc luxusnej značky Christian Dior.

Doris Payneová na policajnej snímke po zatknutí. Foto: SITA/AP
Doris Payneová, zlodejka Doris Payneová na policajnej snímke po zatknutí.

Pred dvomi rokmi nakrútili filmový dokument o nenapraviteľnej zlodejke. „Ukradla som od Monte Carla až po Japonsko šperky za dva milióny dolárov,“ zhodnotila svoju kriminálnu kariéru.

Payneová tvrdí, že kradne nie pre peniaze, ale z pôžitku – hovorí, že je to pre ňu hra. Viackrát sa zaprisahala, že sa polepší. Nestalo sa tak. Kradne neprestajne už viac ako šesť desaťročí. „Ľutovala som, ale užila som si dobré časy,“ poznamenala pre agentúru AP, keď sa obzrela za svojím životom kriminálničky.

Zločinecký postup v klenotníctvach má stále rovnaký. „Zhovorčivá, elegantne oblečená a pôsobiaca ako zámožná dáma vstúpi do predajne, prejaví záujem o šperky. Obchodník jej z kazety ukáže viac kusov a jej sa podarí, aby si nepamätal, koľko ich ukázal,“ napísal denník Guardian, ako si Payneová vezme bez zaplatenie aspoň jeden šperk.

Náušnice, ktoré naposledy ukradla, stáli 690 dolárov. Bol to jej úlovok za nižšiu cenu v porovnaní s tým, čo si inokedy odniesla ako zlodejka. Na jeseň 2013 ukradla prsteň s diamantom za viac ako 22-tisíc dolárov. Vypátrali ju podľa kamerových záznamov. Súd ju potrestal na dva roky, ale po dvoch mesiacoch ju prepustili spoza mreží, lebo väzenie bolo preplnené. Rozsudok jej zároveň nariadil, aby sa vyhýbala klenotníctvam. Ako vidieť v prípade spomínaných náušníc, Payneová sa ukázala ako nenapraviteľná.

Súdy jej dovedna v živote vymerali tresty v trvaní päť rokov väzenia. Klenotníci, ktorí predávajú šperky už dlhé roky, poznajú meno Payneová veľmi dobre. Keď sa objaví v nejakom meste a niekto z nich ju zahliadne, okamžite upozorňuje všetkých kolegov podnikateľov, aby boli v strehu.

Klenotníci sú presvedčení, že Payneová bude kradnúť do konca života. „Povedal by som, že je to kariérna zlodejka. Pochybujem, že má záujem s tým skončiť. Keď má človek taký vek a robí to stále, nejde mu o to, aby sa zastavil,“ uviedol pre AP John J Kennedy, šéf amerického Združenia bezpečnosti klenotníctiev.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #šperky