Výbuch otriasol centrom Kábulu, cieľom bola reštaurácia

Silná explózia v piatok otriasla centrom afganskej metropoly Kábulu v štvrti, kde sa nachádza mnoho vládnych inštitúcií a veľvyslanectiev. Podľa úradov išlo o atentát, ktorého terčom bola reštaurácia často navštevovaná cudzincami, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra Sadik Sádikkího. Útok si vyžiadal najmenej dve obete a 11 ľudí utrpelo zranenia.

01.01.2016 15:10 , aktualizované: 19:46
debata (1)

Podľa agentúr Reuters a DPA sa útočníci zamerali na reštauráciu Le Jardin. Podľa AFP atentát spáchali s pomocou automobilu naloženého výbušninami.

Afganská televízia Tolo TV informovala, že domy v okolí výbuchu boli poničené a do nemocnice odviezli zranených. Podľa DPA polícia dotknutú ulicu uzavrela. Miestni obyvatelia hovorili o prestrelke.

Len v decembri sa v Afganistane odohrali prinajmenšom tri veľké atentáty, ku ktorým sa prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban. Najskôr si prepadnutie letiska v juhoafganskom Kandaháre vyžiadalo najmenej 50 obetí, vrátane mnohých civilistov. Dvaja španielski a štyria afganskí policajti sa neskôr stali obeťami útoku hnutia Taliban v diplomatickej štvrti Kábulu.

V pondelok sa Taliban prihlásil tiež k samovražednému útoku v blízkosti letiska v Kábule s jedným mŕtvym a 33 zranenými.

Atentáty sa odohrávajú v čase zvýšeného úsilia o obnovenie mierových rozhovorov medzi Kábulom a Talibanom. Rokovania stagnujú od minuloročného júla, keď oznámili smrť niekdajšieho vodcu Talibanu Mulla Muhammada Umara. Jeho utajovaný skon Taliban potvrdil až po dvoch rokoch, keď Umarovo úmrtie ohlásila afganská rozviedka.

Pripraviť pôdu pre obnovenie rozhovorov majú zástupcovia Afganistanu, Pakistanu, USA a Číny na plánovanom stretnutí 11. januára v Pakistane.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul #samovražedný atentát