Pátranie po strelcovi z Tel Avivu je zatiaľ bezvýsledné

Izraelská polície v sobotu požiadala verejnosť o pomoc pri pátraní po arabsko-izraelskom strelcovi, ktorý na Nový rok pri útoku pred obľúbeným barom v centre Tel Avivu zabil dvoch ľudí a sedem ďalších zranil.

02.01.2016 19:17
debata (1)

Vyše 24 hodín po tom, ako muž začal bezhlavo strieľať na hlavnom telavivskom bulvári plnom ľudí v piatok popoludní, je naďalej na úteku a v meste i mimo nej po ňom pátrajú tisíce policajtov a príslušníkov špeciálnych jednotiek.

„Izraelská polícia vyzýva verejnosť, aby sa mala na pozore a neváhala oznámiť okamžite čokoľvek podozrivé alebo akúkoľvek podozrivú osobu,“ citovala ju tlačová agentúra DPA. Hovorkyňa polície Luba Samriová povedala, že polícia zostáva vo „zvýšenej pohotovosti“. Podľa jej vyjadrenia polícia a špeciálne sily pátrali po strelcovi po celú noc.

Izraelčania dnes navštevovali miesto streľby v ulici Dizengoff so zapálenými sviečkami. Kamery v potravinárskom obchode priľahlom k baru zaznamenali muža oblečeného v čiernom, ako si kupuje niečo malé na zjedenie.

Potom vytiahol z batohu pušku, vyšiel z obchodu a začal strieľať smerom k baru. Na inom videozázname z kamery tentoraz v bare vidno návštevníkov, ako utekajú pred projektilmi. Muž strieľal niekoľko minút. Zo siedmich zranených sa dnes v nemocnici nachádzali dvaja, ktorí sú vo vážnom stave.

Podozrivý je podľa všetkého občan Izraela vo veku okolo 29 rokov. Pochádza zo severoizraelského arabského mesta Arara, ktoré leží juhovýchodne od prístavu Haifa, pri tzv. zelenej línii oddeľujúcej Izrael od Západného brehu.

Príbuzní strelca povedali médiám, že muža spoznali zo záberov z bezpečnostných kamier, ktoré boli odvysielané. Jeho čin odsúdili. Otec strelca sa spojil s políciou po tom, ako mu ktosi telefonoval, aby si skontroloval, že mu doma nechýba riadne prihlásená zbraň.

Nie je jasné, či páchateľ prijal radikálnu islamskú ideológiu, alebo mal iné motívy. Jeho vzdialený príbuzný, ktorý je právnik, povedal médiám, že jeho bývalý klient je zrejme duševne nestabilný.

Polícia uviedla, že vyšetruje možné motívy útoku, ku ktorému došlo po vyše troch mesiacoch takmer každodenných izraelsko-palestínskych násilností.

Telavivský súd uvalil sedemdňový zákaz informovania o priebehu vyšetrovania. Podľa hovorkyne polície sa tento zákaz vzťahuje aj na vyšetrovanie vraždy taxikára, ktorého našli umierať v pieskových dunách pri pobreží asi hodinu po streľbe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #pátranie #tel aviv #strelec