Kyberútok na BBC vykonala skupina zameraná proti IS

Skupina počítačových hackerov tvrdiaca, že chce svoje aktivity zamerať proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), sa v sobotu prihlásila ku kybernetickému útoku na britskú televíznu a rozhlasovú spoločnosť BBC. Údajne takto len testovala svoje schopnosti, informuje agentúra Reuters.

02.01.2016 20:13
debata

„Bol to len test, neplánovali sme ich (služby BBC) vyradiť na niekoľko hodín,“ uviedla skupina New World Hackers v správe zaslanej technologickému redaktorovi BBC Rorymu Cellanovi-Jonesovi.

„Uvedomujeme si, že to, čo robíme, nie je vždy správnou voľbou, ale bez kyberhackerov… kto by odrážal online teroristov?“ píše sa v odkaze skupiny, ktorý Cellan-Jones zverejnil na Twitteri.

Pri rozsiahlom počítačovom útoku boli vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín neprístupné viaceré internetové služby BBC vrátane jej spravodajskej webovej stránky. Podľa zdrojov z BBC výpadok spôsobil takzvaný DDoS útok, čo je cielené zahltenie serverov nadmerným počtom požiadaviek, ktoré ich môže spomaliť alebo úplne vyradiť z činnosti.

Hovorkyňa BBC uviedla, že spoločnosť sa nebude vyjadrovať k prihláseniu sa uvedenej skupiny k zodpovednosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #BBC #kybernetický útok