Mrazy si v Poľsku cez víkend vyžiadali 21 obetí

Viac ako dve desiatky ľudí zomreli v Poľsku počas víkendu z dôvodu silného mrazu, keď teploty padali na niektorých miestach až pod mínus 20 stupňov Celzia. Informovala o tom agentúra PAP. Väčšinu obetí tvoria podľa poľských médií ľudia bez domova, ktorí zomreli na podchladenie organizmu, keď prespávali na ulici.

04.01.2016 10:59
debata (2)

Počas soboty zamrzlo v Poľsku deväť ľudí, v nedeľu do tejto tragickej bilancii pribudlo ďalších 12 osôb. Hoci všetky obete ešte neboli identifikované, podľa polície ide väčšinou o ľudí tráviacich noc na otvorených priestranstvách. V takom prípade môže byť pre organizmus kritické, keď teplota klesne pod mínus desať, čo bolo počas víkendových nocí takmer v celom Poľsku.

„Ak ľudia vidia niekoho takého, napríklad na lavičke v parku, na chodníku, nástupišti, nemali by váhať zavolať na tiesňovú linku. Každé takéto ohlásenie je okamžite preverené," apelovala na Poliakov policajná hovorkyňa Agnieszka Hameluszová.

Od začiatku novembra zomrelo v Poľsku podľa úradov na následky podchladenia už 39 ľudí, tento víkend bol teda zďaleka najtragickejším obdobím.

Najviac obetí bolo v mestách stredného a južného Poľska. Napríklad len v Poznani zamrzli traja ľudia, z toho dvaja v záhradkárskej kolónii. Mrazy majú v Poľsku pokračovať do štvrtka, keď by malo prísť výrazné oteplenie. Aktuálne platí výstraha pred veľmi nízkymi teplotami pre tri vojvodstvá na severe krajiny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bezdomovci #mrazy