Kyjev chce, aby BR OSN rokovala o vyslaní mierových síl do Donbasu

Kyjev chce dosiahnuť, aby sa Bezpečnostná rada OSN zaoberala možnosťou vyslať mierové sily na východ Ukrajiny. Povedal to nový stály zástupca Ukrajiny pri OSN Volodymyr Jelčenko spravodajskému serveru Apostrof v súvislosti s tým, že sa Ukrajina 1. januára stala nestálym členom BR OSN.

04.01.2016 12:32
debata (75)

„Máme určitý plán a vieme, čo budeme robiť v prvom rade. Tak či onak to bude spojené so situáciou v Donbase. A najmä v kontexte s možným rozmiestnením mierových síl na východe Ukrajiny. Ako viete, zatiaľ túto iniciatívu blokuje Rusko. Ale budeme sa snažiť nájsť spôsoby, ako tento problém vyriešiť," povedal veľvyslanec.

Jelčenko však pripustil, že ide o dlhý proces a rokovania o ňom sa ešte nezačali. „Dokonca aj keď sa nám podarí získať súhlas s prerokovaním tejto otázky v Bezpečnostnej rade, budeme musieť prejsť ešte dlhú cestu," poznamenal. „Od začatia rozhovorov do rozmiestnenie mierových síl, ako ukazuje prax OSN, uplynú mesiace. Takže tento proces bude dlhý. Najprv je nutné aspoň začať proces vyjednávania o tejto otázke v rámci OSN," dodal Jelčenko.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny prepukol predvlani na jar z dôvodu rebélie proruských separatistov. Nasledoval po ruskej anexii Krymského polostrova a doteraz si vyžiadal 9-tisíc ľudských životov. Napriek viacerým prímeriam naďalej dochádza k ozbrojeným incidentom. Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie ukrajinských vládnych síl oznámilo, že separatisti v uplynulých 24 hodinách ostreľovali armádne pozície napríklad pri meste Šyrokyno a v meste Avdijivka. Provokácia vraj pokračujú.

Povstalci na druhej strane obviňujú vládne jednotky okrem iného z toho, že v pondelok ráno a dopoludnia ostreľovali oblasť okolo doneckého letiska. Paľba z mínometov kalibru 82 milimetrov a granátometov sa začala o siedmej ráno a trvala dve hodiny.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #BR OSN #Ukrajina #Donbas #separatisti