Púť Iráncov do Mekky je podľa Teheránu ohrozená, Rijád to popiera

Iránski moslimovia sa možno nedostanú na budúci púť do saudskoarabskej Mekky. Podľa vplyvného iránskeho poslanca Mohammada Alího Esfaháního to môže byť dôsledok terajšej krízy vzťahov so Saudskou Arábiou.

04.01.2016 18:04
debata (1)

Vyvolala ju sobotňajšia poprava saudskoarabského šiitského duchovného a kritika Rijádu Nimrata Bakira Nimrata. Saudská Arábia kvôli ostrým slovám, ktoré zaznievajú z Iránu, v nedeľu prerušila s touto šiitskou krajinou diplomatické vzťahy. V návšteve posvätných miest podľa Rijádu iránskym pútnikom nič nebráni.

Esfahan je členom parlamentného právneho výboru. „Ak s nami nejaká krajina preruší diplomatické vzťahy, potom je nepriateľská. Zdá sa, že kvôli bezpečnostným podmienkam nebude možné zúčastniť sa púte do Mekky,“ povedal.

Saudský minister zahraničia Ádil Džubajrá v pondelok vo vyhlásení uviedol, že iránski pútnici sú v Mekke stále vítaní. Tento rok sa bude púť, ktorú má aspoň raz za život vykonať každý moslim, konať v septembri. V období krízy medzi Iránom a Saudskou Arábiou v rokoch 1988 až 1991 Irán svojim občanom nedovoľoval do Mekky jazdiť.

Obe krajiny sa aj vzájomne obviňujú z využívania Nimratovej smrti k stupňovaniu napätia. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Hosejn Džaber Ansari obvinil Rijád, že zámerne vytvára vonkajšie napätie, aby doviedol pozornosť od domácich problémov. „Saudská Arábia stavia svoju existenciu na vyvolávaní ďalšieho napätia a konfliktov,“ povedal.

Minister Džubajrá naopak povedal, že poprave duchovného by Saudskej Arábii mal svet zatlieskať, namiesto aby ju hanil. Nimrat bol podľa Džubajrá terorista, ktorý sa podieľal na ozbrojených útokoch.

Agentúre Reuters saudský minister povedal, že okrem prerušenia diplomatických stykov tiež zastavili letecké spojenie s Iránom, zablokovali hospodárske vzťahy a turistiku. Irán sa musí správať ako „normálny“, nie „revolučný“ štát a musia sa rešpektovať medzinárodné normy, aby boli vzťahy obnovené.

Kríza vzťahov oboch krajín sa môže podľa odborníkov premietnuť do riešenia regionálnych konfliktov, najmä toho v Sýrii. Rusko sa ponúklo, že ak bude požiadané, pomôže sprostredkovať riešenie.

Vysokopostavený diplomat citovaný agentúrou RIA povedal, že Rusko má dobré vzťahy s oboma krajinami z viedenskej skupiny, teda skupiny, ktorá sa snaží nájsť diplomatické riešenie sýrskej krízy a ku ktorej patria aj Irán a Saudská Arábia. Moskva je podľa neho pripravená zohrať úlohu sprostredkovateľa medzi Rijád a Teheránom.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert obe krajiny vyzval, aby vzájomný dialóg neprerušovali. „Vyzývame obe krajiny, aby využili všetky prostriedky na zlepšenie vzťahov,“ povedal.

Napätie medzi oboma krajinami rozkolísalo aj ceny ropy na svetových trhoch. „Zvýšené geopolitické napätie medzi Saudskou Arábiou a Iránom viedlo hneď pri začatí obchodovania k citeľnému rastu cien ropy,“ uviedla maklérska spoločnosť Phillip Futures.

Ceny neskôr veľkú časť rastu zmazali kvôli obavám ohľadom spomaľovania hospodárskeho rastu v Ázii. Analytici však upozorňujú, že môže byť ohrozená až pätina svetových dodávok ropy, ktoré sa prepravujú Hormuzským prielivom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Saudská Arábia #poprava #púť do mekky #Rijád