Kto získa Nobelovu cenu za mier?

Návrhov na najprestížnejšiu poctu na svete býva najmenej 200. Uzávierka nominácií na Nobelovu cenu za mier bude 1. februára, potom komisia zostaví užší výber kandidátov, čo jej zvykne trvať dva mesiace. Následne sa k menám vyjadrujú poradcovia a na jeseň zasadne päťčlenný Nobelov výbor, ktorý hlasuje o laureátovi.

06.01.2016 11:30
debata (20)

Nemusí sa ním stať iba jeden, pretože podľa testamentu Alfreda Nobela je možné rozdeliť cenu medzi troch.

Znalci mierovej nobelovky rovnako ako v roku 2015 opäť v budúcom roku favorizujú najviac nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Zhodne jej najväčšiu šancu prisudzujú zahraničné stávkové kancelárie. V uplynulom roku poctu nezískala, udelili ju Tunisanom za budovanie demokracie v porevolučnom období. Merkelová sa určite zase objaví medzi nominovanými. Jej zásluha má súvisieť s ústretovým postojom k utečencom, ktorí do Nemecka prichádzajú najmä zo Sýrie zmietanej vojnou. Práca kancelárky má navyše aj typicky mierový rozmer, lebo prispela k dohode o prímerí medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Konflikt je síce ešte vzdialený od vyriešenia, ale faktom je, že už nezomiera veľa ľudí v bojoch ako predtým.

Keby sa výbor priklonil k téme utečencov, mohol by zvážiť aj udelenie ceny katolíckemu kňazovi Musseiovi Zeraiovi. Tento emigrant z Etiópie pomáha už desať rokov migrantom, ktorí sa z Afriky do Európy dostávajú cez Stredozemné more. Odborníci skloňujú meno Zeraia v prvej päťke favoritov.

Trikrát za sebou sa v posledných rokoch ocitol medzi nominovanými konžský lekár Denis Mukwege, ktorého Európsky parlament v roku 2014 ocenil prestížnou Sacharovovou cenou. Gynekológ Mukwege, ktorý je jeden z najlepších na svete, pomohol už stovkám znásilnených žien, ktoré sa stali obeťami nielen povstalcov, ale aj vojakov.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier #16 udalostí roka 2016