KĽDR oznámila úspešný test vodíkovej bomby, BR OSN pripraví sankcie

Japonsko vyjadrilo dôrazný protest voči najnovšiemu jadrovému testu Severnej Kórey, ktorá oznámila odpálenie miniaturizovanej vodíkovej nálože.

06.01.2016 09:17 , aktualizované: 21:48
South Korea North Korea Nuclear Foto: ,
Ľudia sledujú na obrazovke správy o otrasoch v blízkosti severokórejského jadrového zariadenia v Soule,.
debata (141)

Podľa vyjadrenia hovorcu japonskej vlády Jošihida Sugu, ktoré cituje agentúra Reuters, bude Tokiu túto záležitosť riešiť v úzkom kontakte s partnermi v USA, Južnej Kórei, Číne a Rusku. „Toto je niečo, čo nemôžeme akceptovať. Dôrazne voči tomu protestujeme,“ povedal Suga na tlačovej konferencii. Japonský premiér Šinzó Abe následne označil severokórejský jadrový test za ohrozenie bezpečnosti Japonska, ktoré si vyžaduje tvrdú odozvu.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price medzitým podľa agentúry AP uviedol, že vláda USA „je oboznámená so seizmickou aktivitou na Kórejskom polostrove v blízkosti známeho severokórejského zariadenia na jadrové testy, ako aj s tvrdeniami Pchjongjangu o jadrovom teste“. Biely dom zatiaľ odpálenie vodíkovej nálože nedokázal potvrdiť, Price však vyzval Severnú Kóreu na dodržiavanie svojich medzinárodných záväzkov a zdôraznil, že USA ju nebudú akceptovať ako jadrový štát.

Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO), ktorá monitoruje známky testovania jadrových zbraní vo svete, prostredníctvom svojho šéfa Lassinu Zerba potvrdila spozorovanie „nezvyčajnej seizmickej udalosti na Kórejskom polostrove“ s epicentrom pri objekte Pchungje-ri, kde Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila všetky tri predošlé jadrové skúšky.

Pchjongjang iba dve hodiny po tom, ako svetové seizmologické stanice zachytili v KĽDR otrasy, oznámil „dokonale úspešnú“ skúšku „miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia“. Čítanie tohto oznámenia vo vysielaní štátnej televízie sledovali jasajúce skupiny ľudí na veľkoplošnej obrazovke pri železničnej stanici v Pchjongjangu.

KĽDR: Jadrový program budeme rozvíjať, kým USA neprestanú byť hrozbou

Severná Kórea vyhlásila, že bude pokračovať v rozvíjaní svojho jadrového programu, aby sa chránila pred nepriateľskou politikou zo strany Spojených štátov.

Podľa zverejneného vyhlásenia, z ktorého cituje agentúra Reuters, sa Pchjongjang nukleárneho programu nevzdá, kým USA nezmenia svoj „agresívny postoj“. Severná Kórea však ubezpečuje, že bude konať zodpovedne a jadrový arzenál použije len v prípade narušenia svojej zvrchovanosti. Zároveň sľubuje, že svoje nukleárne kapacity nebude zdieľať s inými stranami.

Štvrtý jadrový test KĽDR dôrazne odsúdila taktiež Južná Kórea, ktorá chce ďalšiu odozvu konzultovať so svojimi spojencami a regionálnymi mocnosťami. Vláda v Soule krátko po zaznamenaní otrasov zvolala krízové zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo tamojšie ministerstvo obrany ohlásilo sprísnené monitorovanie KĽDR.

Juhokórejské ministerstvo obrany vyhlásilo, že v jadrovom zariadení, ktoré Severná Kórea testovala, sa mohlo nachádzať malé množstvo vodíka.

„Zistíme to, keď vykonáme podrobnú analýzu, ale pokiaľ vieme, pri tejto štvrtej jadrovej skúške (v KĽDR) mohlo byť použité malé množstvo vodíka,“ povedal podľa agentúry Reuters hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok.

USA pochybujú, či išlo o vodíkovú bombu

Spojené štáty americké sa domnievajú, že Severná Kórea skutočne vykonala ohlásenú jadrovú skúšku. Majú však pochybnosti o tom, či išlo o vodíkovú bombu, ako to tvrdí Pchjongjang. „Americká vláda sa domnieva, že Severná Kórea vykonala včera nukleárny test,“ povedal novinárom hovorca rezortu diplomacie USA John Kirby.

Rovnako ako hovorca Bieleho domu Josh Earnest však Kirby vyhlásil, že doterajšie analýzy nenasvedčujú tomu, že išlo o vodíkovú bombu.

„Počiatočná analýza nie je v súlade s tvrdením, že (severokórejský) režim vykonal úspešný test vodíkovej bomby,“ povedal hovorca Bieleho domu na tlačovom brífingu.

Zdôraznil ale, že akákoľvek jadrová skúška zo strany KĽDR by znamenala „provokatívne a flagrantné“ porušenie platných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

V podobnom zmysle sa vyjadril aj šéf americkej diplomacie John Kerry. „Ani teraz ani v budúcnosti neakceptujeme Severnú Kóreu ako štát disponujúci jadrovými zbraňami a kroky, ako tento najnovší, len utvrdzujú naše odhodlanie,“ konštatoval Kerry.

NATO, EÚ a OSN odsúdili jadrovú skúšku

Vykonanie skúšky vodíkovej bomby Severnou Kóreou by bolo „závažným porušením“ medzinárodného záväzku tejto krajiny nevyvíjať jadrové zbrane, uviedla podľa agentúry Reuters šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

„Ak sa to potvrdí, pôjde o závažné porušenie medzinárodného záväzku Severnej Kórey nevyvíjať jadrové zbrane a nevykonávať ich skúšky tak, ako to stanovuje viacero rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN,“ povedala Mogheriniová, pričom dodala, že ak KĽDR skúšku vodíkovej bomby skutočne vykonala, predstavovalo by to „hrozbu pre mier a bezpečnosť v celej oblasti severovýchodnej Á­zie“.

V podobnom duchu komentovalo správy o úspešnej skúške severokórejskej vodíkovej bomby aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. „Takéto kroky povedú len k ďalšiemu zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove, ktorý sa už teraz vyznačuje vysokým potenciálom pre vznik ozbrojenej alebo politickej konfrontácie,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

KĽDR musí ukončiť svoj program jadrového vyzbrojovania, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Severná Kórea by mala úplne, overiteľne a nezvratne ukončiť všetky programy vývoja jadrových a balistických rakiet a vstúpiť do rozhovorov o likvidácii svojho jadrového potenciálu,“ uviedol podľa agentúry Reuters generálny tajomník NATO.

Bezpečnostná rada OSN na mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne odsúdila najnovšiu, v poradí už štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey a oznámila, že začne okamžite pripravovať nové sankcie voči Pchjongjangu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Členovia Bezpečnostnej rady … už predtým vyjadrili odhodlanie prijať ďalšie závažné opatrenia v prípade, ak KĽDR vykoná ďalší nukleárny test,“ uviedol uruguajský veľvyslanec pri OSN Elbio Rosselli, ktorého krajina v súčasnosti BR OSN predsedá.

Najnovší krok Severnej Kórey bol podľa Roselliho vážnym a jasným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady, ktoré predstavuje hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť. Členské krajiny tohto vrcholného orgánu OSN začnú preto bezodkladne pracovať na takýchto opatreniach, ktoré by mali byť súčasťou novej rezolúcie BR OSN.

Veľvyslanci členských krajín sa o vzniknutej situácii radili za zatvorenými dverami.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #bomba #KĽDR