Merkelová: Chceme znížiť počet prichádzajúcich migrantov

Nemecko chce výrazne znížiť počet prichádzajúcich utečencov a zároveň zachovať voľný pohyb osôb v Európskej únii, pretože ten je jedným z motorov hospodárskeho rastu.

07.01.2016 09:10
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (62)

Nemecko chce výrazne znížiť počet prichádzajúcich utečencov a zároveň zachovať voľný pohyb osôb v Európskej únii, pretože ten je jedným z motorov hospodárskeho rastu. Na výročnej konferencii poslancov bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) to vo štvrtok povedala kancelárka Angela Merkelová. Predseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer predtým vyzval k zmene nemeckej imigračnej politiky a zopakoval svoju požiadavku, aby krajina stanovila hornú hranicu počtu prijímaných utečencov.

"Je pre mňa veľmi dôležité, aby sme dosiahli zreteľné zníženie počtu utečencov tým, že sa na jednej strane zasadíme o potlačenie príčin úteku, na druhej strane ale využijeme aj národné opatrenia ako je lepšie navrátenie odmietnutých žiadateľov o azyl do krajín ich pôvodu. A zároveň musíme udržať voľný pohyb osôb v Európskej únii, ktorý je jedným z motorov hospodárskej prosperity a žiadna krajina na neho nie je taká odkázaná ako Nemecko, "povedala Merkelová pri príchode do alpského letoviska Wildbad Kreuth, kde sa konferencia CSU koná. V rámci boja proti príčinám utečeneckej krízy sa Berlín podľa Merkelovej musí snažiť o začatie mierového procesu v Sýrii a o stabilizáciu Blízkeho východu ako celku. Zároveň sa bude snažiť o väčšiu európsku spoluprácu. Jednotlivé krajiny EÚ podľa kancelárky zatiaľ majú veľmi rozdielne prístupy k riešeniu krízy.

Seehofer pred príchodom Merkelovej vyzval k zmene nemeckého prístupu k utečencom. „Trvám na svojej požiadavke, aby sme v roku 2016 zmenili svoju imigračnú politiku, a to vo všetkých jej aspektoch,“ povedal bavorský premiér. „Musíme si všímať aj to, že utečenecké prúdy sa využívajú aj na kriminálne účely. Väčšina utečencov skutočne uteká pred terorom, ale určité osoby toto dianie zneužívajú tiež pre svoje zámery,“ povedal.

Ohľadom prístupu k utečencom musí Nemecko podľa Seehofera vyčkať aj na vývoj na medzinárodnej scéne v prvých mesiacoch roka. Nemecké úrady veria, že by sa počet prichádzajúcich utečencov mohol znížiť aj vďaka lepším kontrolám, ktoré na svojich hraniciach zavádza Turecko.

Bavorský premiér potvrdil aj svoje skoršie vyjadrenia, že Nemecko musí obmedziť počet prichádzajúcich utečencov. Vlani ich do krajiny prišlo takmer 1,1 milióna, väčšina z nich cez rakúsko-bavorskú hranicu. Seehofer už skôr povedal, že za zvládnuteľný počet považuje nanajvýš 200 000 utečencov ročne. Na otázku, čo by sa stalo po prekročení tejto hranice, sa v štvrtok nechcel vyjadrovať, uvedený počet ale označil za orientačný.

Merkelová tento týždeň požiadavku na stanovenie hornej hranice pre počet utečencov prijímaných v Nemecku odmietla.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #prerozdelenie utečencov