Nie som hrdina, opakuje skromný záchranca z parížskeho predmestia

Moslimský predavač v židovskom obchode, ktorý pred vraždiacim islamistom zachránil niekoľko nakupujúcich. Lassana Bathily sa stal pred rokom hrdinom krvavej rukojemníckej drámy na parížskom predmestí.

07.01.2016 10:20
Lassana Bathily Foto: ,
Lassana Bathily.
debata (4)
,,Moje srdce bilo tak silno, až som mal strach, že to bude počuť," zdôveril sa podľa agentúry AFP, keď si premieta v hlave to, čo sa vtedy odohrávalo.

Keď Amedy Coulibaly vtrhol do predajne Hyper Cacher s kóšer potravinami, Bathily stihol do mraziarenského boxu ukryť viacero Židov, vrátane jedného bábätka. Chladenie vypol, utiekol cez výťah a poskytol svedectvo polícii, ktorá už obkľúčila obchod. Oboznámil ju s pôdorysom predajne, s počtom rukojemníkov a výzbrojou teroristu, ktorý bol kamarátom zabijakov, čo spáchali masaker v redakcii Charlie Hebdo.

Rok po dráme v stredu vyšla vo Francúzsku kniha, ktorú napísal Bathily, s názvom Nie som hrdina. Od prvého dňa, keď sa zachoval statočne, opakuje, že nešlo o hrdinstvo. Vnímal to ako povinnosť. „Bolo úplne prirodzené, čo som spravil. Nepýtal som sa seba, či to boli Židia, alebo kresťania. Pre mňa to boli klienti a rukojemníci v ohrození. Ľutujem len, že som nezachránil všetkých,“ povedal teraz pre denník Le Figaro. Coulibaly zastrelil štyroch rukojemníkov predtým, ako do obchodu vtrhlo protiteroristické komando, ktoré ho zabilo.

Kniha je nielen spomínaním na udalosti v predajni. „Ľudia ma poznajú pre to, čo som urobil v januári 2015, ale nevedia, odkiaľ pochádzam, aký som skutočne. Mal som chuť porozprávať o mojej životnej ceste – od detstva v Mali až po Hyper Cacher,“ poznamenal 25-ročný Bathily. Mimochodom, aj Coulibaly mal pôvod z Mali. Kým on sa narodil rodičom, ktorí sa prisťahovali do Francúzska z tejto africkej krajiny, Bathily z nej imigroval v marci 2006 a v Paríži začal chodiť na strednú školu.

Bathily mal v roku 2009 problém zostať vo Francúzsku. Napriek tomu, že nič zlé neurobil, polícia mu zamietla žiadosť o získanie prechodného pobytu. Podal odvolanie, s ktorým uspel. Sníval o francúzskom občianstve, čo sa mu splnilo, keď sa stal záchrancom v Hyper Cacher. V priamom televíznom prenose si prevzal pas, list od prezidenta a štátne vyznamenanie.

Napriek tomu, že Bathily nechce počúvať o sebe ako o hrdinovi, za svoju zásluhu počas rukojemníckej drámy očakával vďačnosť vedenia siete obchodov Hyper Cacher (v preklade Super Kóšer). Dostal ponuku pracovať v leteckej spoločnosti Air France a na parížskej radnici, ale chcel zostať u dovtedajšieho zamestnávateľa. „Podľa vedenia firmy Hyper Cacher neexistoval dôvod, aby som dostal lepšie miesto, napríklad v inej predajni. Urazilo ma to,“ zdôveril sa Bathily pre Le Figaro. Nakoniec prijal prácu na radnici.

Bathily zdôrazňuje, že za posledný rok sa nijako nezmenil. „Všetko je rovnaké. Jazdím metrom a autobusom. Žijem v rovnakej malej izbe, ktorá má rozlohu 14 štvorcových metrov. Mám rovnakých priateľov, som rovnaký Lassana,“ poznamenal pre portál Metro News.

V novembri minulého roku sa nad Bathilym znovu vznášal prízrak terorizmu. Nachádzal sa v centre Paríža, kde vraždila skupina islamistických atentátnikov. „Večer 13. novembra som bol neďaleko divadla Bataclan, ktoré prepadli útočníci. Keď som si uvedomil, že atentáty sa opakujú, utekal som ako všetci na okolí,“ povedal pre AFP.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Paríž