Pri bombovom útoku v Líbyi zahynulo najmenej 65 ľudí

Pri štvrtkovom bombovom útoku na policajné výcvikové stredisko v severolíbyjskom Zlitane zahynulo najmenej 65 ľudí, informovala s odvolaním sa na nemocničné zdroje agentúra Reuters.

07.01.2016 11:51 , aktualizované: 15:33
debata (10)

Podľa agentúry AFP bola nálož nastražená v cisterne na vodu, s ktorou prišiel samovražedný atentátnik. Explózia nastala vo chvíli, keď sa pri stredisku začali zhromažďovať regrúti.

Desiatky zranených previezli do okolitých nemocníc. Nemocnica v Misurate, ktorá sa nachádza asi 60 kilometrov od Zlitanu, vyzvala obyvateľov, aby darovali krv. Mnoho ľudí zranili črepiny, medzi mŕtvymi sú údajne aj civilisti.

Zlitan, ktorý leží na pobreží Stredozemného mora, patrí do oblasti kontrolovanej samozvanou vládou so sídlom v Tripolise. Medzinárodne uznávaná vláda sídli v Tobrúku.

Atentát je jedným z nekrvavějších od doby, čo v krajine zavládol chaos po zvrhnutí režimu diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. Milície, ktoré proti nemu bojovali, následne odmietli zložiť zbrane. Mocenské vákuum umožnilo okrem iného aj posilnenie pozícií radikálov. Časť z nich sa prihlásila k organizácii Islamský štát (IS), ktorá ovláda rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii.

V líbyjských prístavoch As-Sidr a Rás Lanúf prepukli na začiatku týždňa ozbrojené strety medzi strážcami ropných terminálov z radov milícií a radikálmi z IS. Začali horieť zásobníky s ropou a podľa štvrtkového oznámenia agentúry Reuters ich horí už sedem. V každom zo zásobníkov je približne 460-tisíc barelov ropy.

Líbya sa prepadla do chaosu po zvrhnutí režimu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. Milície, ktoré proti nemu bojovali, následne odmietli zložiť zbrane. Mocenské vákuum umožnilo okrem iného aj posilnenie pozícií radikálov. Časť z nich sa prihlásila k organizácii Islamský štát, ktorá ovláda rozsiahle oblasti v Iraku a v Sýrii.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #bombový útok