Irán obvinil Saudskú Arábiu z útoku na svoju ambasádu v Jemene

Irán obvinil Saudskú Arábiu z útoku na iránske veľvyslanectvo v jemenskej metropole Saná. Útok si vraj medzi personálom vyžiadal niekoľko ranených a budovu poškodil. Rijád oznámil, že informáciu overuje.

07.01.2016 13:40 , aktualizované: 21:18
debata (3)

Na bojoch v Jemene sa zúčastňuje medzinárodná koalícia vedená Saudskou Arábiou, medzi ktorou a Iránom sa cez víkend rozhorel spor kvôli poprave šiitského duchovného v Saudskej Arábii.

„Zodpovednosť za poškodenie budovy veľvyslanectva a zranenia niekoľkých členov personálu nesie Saudská Arábia,“ oznámil vo štvrtok hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Hosejn Džaber Ansari. „Ide o porušenie všetkých medzinárodných dohôd o ochrane diplomatických misií,“ citovala ho štátna televízia. Teherán zároveň zakázal dovoz všetkého tovaru zo Saudskej Arábie.

Hovorca koalície bojujúcej v Jemene povedal, že Rijád informácie o poškodení iránskeho objektu preveruje. Koaličné lietadlá vraj útočili v Saná v stredu na pozície, odkiaľ povstalci odpaľovali rakety. Povstalci podľa hovorcu často útočia z oblastí obývaných civilistami.

Rijád tento mesiac vypovedal diplomatické a obchodné vzťahy s Iránom kvôli jeho kritike popravy šiitského duchovného Nimra Bákira Nimra v Saudskej Arábii. V Iráne proti jeho zabitiu protestovali ľudia pred zastupiteľstvami Saudskej Arábie a pred veľvyslanectvom v Teheráne a konzulát v Mašhade poškodili. Iránski politici to považujú za neprijateľný vandalizmus, avšak Nimrovu smrť označujú za likvidáciu nepohodlného kritika Rijádu. Nimrat bol popravený v skupine 47 osôb odsúdených za teroristickú činnosť.

V Jemene stojí Irán za povstaleckými šiitmi, ktorí od roku 2014 bojujú proti vláde v Saná a ktorých oddiely obsadili nielen hlavné mesto, ale aj province na západe a juhu krajiny. Koalícia vedená Saudskou Arábiou obhajuje v konflikte záujmov jemenskú vládu.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán v rozhovore pre časopis The Economist popravu šiitského duchovného bránil. Zároveň uviedol, že si nemyslí, že by spory jeho krajiny s Iránom mohli skončiť vojnou. Na otázku o pravdepodobnosti vojny, princ odpovedal: „To je niečo, čo absolútne nepredvídame. A ktokoľvek na to tlačí, neuvažuje rozumne. Pretože vojna medzi Saudskou Arábiou a Iránom by bola začiatkom obrovskej katastrofy v regióne … Takúto vec nemôžeme dopustiť.“

Pokiaľ ide o popravu duchovného vodcu, saudskoarabský súd vraj nerobí žiadne rozdiely medzi tým, či je súdená osoba šiitom či sunnitom. „Posudzuje trestný čin … a vynáša verdikt,“ dodal princ v rozhovore, ktorý sa uskutočnil v pondelok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #šiiti