Kaddáfí varoval pred útokmi islamských radikálov na Európu

Niekdajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí predpovedal útoky islamských radikálov na Európu. Kaddáfí to povedal v roku 2011 v telefonáte s bývalým britským premiérom Tonym Blairom, uviedla britská televízna stanica Sky News.

08.01.2016 07:16
Muammar Kaddáfí Foto:
Muammar Kaddáfí.
debata (96)

Nahrávky dvoch spoločných telefonických konverzácií, uskutočnených s niekoľkohodinovým odstupom, poskytol polícii bývalý britský premiér, ktorý v tom čase pôsobil ako osobitný vyslanec tzv. blízkovýchodného kvarteta. Kaddáfímu telefonoval v čase, keď sa Líbya začala prepadať do občianskeho a politického chaosu.

Kaddáfí Blairovi okrem iného tvrdil, že je obeťou islamistického sprisahania a nie ľudového povstania. Podobné obvinenia hovoril Kaddáfí v tom čase na verejnosti opakovane. V súkromnom rozhovore s Blairom však zašiel ešte ďalej, a síce prorokovaním, že konečným cieľom islamistov je spustiť útoky na Európu.

„Hovoria veci ako Mohamed je prorok. Podobne ako bin Ládin. Pripravujú mu pôdu v Severnej Afrike. Chcú kontrolovať Stredomorie a potom budú útočiť na Európu,“ varoval Kaddáfí s tým, že to treba tlmočiť medzinárodnému spoločenstvu.

Blair zasa na líbyjského vodcu naliehal, aby na seba dával pozor a odišiel do bezpečia. Kaddáfí však jeho varovania neuposlúchol a o osem mesiacov neskôr ho zabila skupina povstalcov.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Muammar Kaddáfí #islamskí radikáli #Tony Blair