Cameron dokáže zabrániť Brexitu, keď...

Celá jeho vláda nebude hlasovať za Európsku úniu. To už premiér David Cameron dobre vie. Dôležité však bude najmä to, ako sa k referendovej otázke o zotrvaní Británie v EÚ postaví on.

08.01.2016 07:31
david cameron, cameron, gerda hasselfedtová, Foto:
Britský predseda vlády David Cameron sa snaží presvedčiť európskych partnerov, aby akceptovali jeho požiadavky na zmenu vzťahov medzi Londýnom a Bruselom. Na snímke počas návštevy Nemecka s predstaviteľkou CSU Gerdou Hasselfeldtovou.
debata (3)

Z prieskumu spoločnosti YouGov vyplýva, že Cameron môže odvrátiť Brexit. Všeľudové hlasovanie má byť do konca roku 2017, ale očakáva sa, že sa bude konať už o niekoľko mesiacov alebo na jeseň. Momentálne Londýn rieši s partnermi v EÚ požiadavky na zmenu vzťahov medzi Britániou a úniou. Definitívne o tom budú rokovať európski lídri na summite vo februári.

"Od septembra 2015 každý náš prieskum ukazuje, že referendum bude veľmi tesné. Ak vylúčime tých, čo vo výskumoch odpovedajú neviem, tak 51 percent opýtaných je za to, aby Británia zostala v únii a 49 je proti,“ uviedol Peter Kellner, šéf agentúry YouGov.

Na rozhodovanie ľudí bude mať podľa výskumu značný vplyv, ako sa zachová Cameron. "Ďalší náš prieskum ukazuje, že mnoho euroskeptických konzervatívnych voličov je pripravených zmeniť svoj názor, keď premiér bude robiť kampaň za dohodu, ktorú vyrokuje,“ vysvetlil Kellner v článku pre denník The Times.

"V prípade, že Cameronov postoj podporí aj Boris Johnson, tak to bude stačiť na jasné víťazstvo tých, čo chcú zostať. Keď títo dvaja politici nebudú mať rovnaký názor, výsledok referenda už nie je taký istý,“ napísal Kellner.

Johnson je populárny starosta Londýna, o ktorom sa dlhodobo hovorí, že sa bude v budúcnosti po Cameronovi uchádzať o kreslo predsedu konzervatívcov. Jeho názory sú skôr euroskeptické. Preto nie je vôbec isté, ako sa k referendu postaví.

Cameron by ho však chcel mať určite na svojej strane. V máji si Londýnčania budú opäť voliť starostu. Johnson sa už o tento post uchádzať nebude. Predpokladá sa, že sa stane dôležitým ministrom v Cameronovej vlá­de.

To však automaticky neznamená, že Johnson podporí úniu. Cameron sa pred niekoľkými dňami musel skloniť pred tlakom euroskeptického krídla v strane. Uviedol, že bez ohľadu na podmienky dohody s EÚ dovolí ministrom svojej vlády robiť aj kampaň proti zotrvaniu v únii.

"Cameron čelil tomu, že mu z vlády odíde niekoľko ministrov, keby museli podporiť EÚ. Tým, že členom kabinetu dovolil hlasovať podľa vlastného svedomia, tak krátkodobo vyriešil politický problém,“ reagoval pre Pravdu Peter Snowdon, spoluautor knihy Cameron na Downing Street 10.

"Konzervatívci však budú mať pred sebou ťažkú úlohu, aby obnovili jednotu po referende, najmä keď Británia zostane v EÚ. Dôležité bude, čo Cameron získa v rokovaniach s EÚ. Či sa mu tým podarí presvedčiť časť strany,“ povedal odborník na britskú politiku.

Rokovania s úniou však budú veľmi zložité. Najproblematic­kejšou je požiadavka Camerona, aby občania krajín EÚ pracujúci v Británii prišli na štyri roky o niektoré zamestnanecké benefity. Podľa viacerých krajín vrátane Slovenska by išlo o diskrimináciu.

V Bruseli sa však snažia, aby sa našiel kompromis, ktorý by Camerona ukázal v dobrom svetle. "Chceme, aby sa domov vrátil ako víťaz,“ citoval magazín Spiegel vysokopostaveného európskeho diplomata.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #členstvo v EÚ #britské referendum