Západnú Austráliu pustoší mohutný lesný požiar

Viac než 95 domov a ďalších budov zničil veľký lesný požiar nekontrolovane pustošiaci juhozápadné časti austrálskeho štátu Západná Austrália, informovala v noci na piatok spravodajská stanica BBC.

08.01.2016 09:01
debata

Obyvatelia historického mestečka Yarloop 129 kilometrov južne od západoaustrálskej metropoly Perth uviedli, že plamene už zničili väčšinu budov. Úrady hlásia troch nezvestných a potvrdili zničenie jednej tretiny celého mesta.

Požiar nazývaný Waroona poháňa vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 60 kilometrov za hodinu, jeho plamene šľahajú údajne miestami do výšky 50 metrov.

Komisár pre požiarne a pohotovostné služby v štáte Západná Austrália Wayne Gregson na dnešnej tlačovej konferencii pripustil, že požiar bol v Yarloope príliš intenzívny, aby sa ho dalo hasiť priamo. „Požiar pokračuje a je stále bez ohraničenia a mimo kontroly,“ povedal Gregson v Perthe, jeho slová citovala agentúra AP.

Pri zdolávaní prírodného živlu sa dosiaľ zranili štyria hasiči, záchranári prišli o jedno vozidlo. Plamene dosiaľ spálili vyše 50 000 hektárov zeme a ohrozujú ďalšie mestá. Nepriaznivé poveternostné podmienky a silný vietor budú komplikovať hasenie aj v priebehu piatka.

Miestny politik Murray Cowper pre BBC uviedol, že škody na majetku sú „značné“. „Máme skúsených hasičov, ktorí tam roky pôsobia. Hovorili, že nikdy nič takéto nevideli,“ dodal s tým, že oheň môže mesto zničiť úplne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #lesný požiar