Kim Čong-un označil test vodíkovej bomby za akt sebaobrany pred USA

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že Kórejská ľudovodemokratická republika podnikla skúšku vodíkovej bomby ako akt sebaobrany v súvislosti s vyhrážkami USA jadrovou vojnou.

10.01.2016 09:19
KĽDR, Kim Čong-un, Južné Kórea Foto: ,
Kim Čong-un.
debata (70)

Ako uviedla agentúra KCNA, Kim zdôraznil, že KĽDR má právo na takéto konanie bez toho, aby zaň bola podrobená kritike.

Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku „miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia“. Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.

Kimovo nedeľňajšie prvé vyjadrenie k skúške vodíkovej bomby je v súlade s doterajšou rétorikou severokórejského vedenia, ktoré obviňuje USA z rozmiestňovania jadrových zbraní na Kórejskom polostrove.

Spojené štáty tvrdia, že na Kórejskom polostrove žiadne jadrové zbrane nemajú. Po severokórejských zbrojných skúškach však Washington začal rokovať s juhokórejskou vládou o možnom rozmiestnení svojich strategických zbraní na polostrove. Podľa médií by mohlo ísť o bombardéry B-2 a B-52 a jadrovú ponorku.

Odborníci si myslia, že seizmické otrasy s magnitúdom 5,1, ktoré vyvolala najnovšia skúška KĽDR, boli príliš slabé, aby ich spôsobila skutočná vodíková bomba. Domnievajú sa, že test – zrejme bežnej, nie vodíkovej bomby – sa uskutočnil, aby pripravil pôdu pre zriedka zvolávané zasadnutie vedenia vládnej strany – prvé od roku 1980.

Kim tiež poukázal na dôležitosť načasovania testu v roku, keď sa uskutoční zjazd vládnej strany, ktorý „má byť historickým medzníkom pri plnení revolučnej doktríny čučche“.

Čučche je oficiálnou štátnou ekonomickou doktrínou a ideológiou Severnej Kórey. Jej hlavným princípom je téza, že „človek všetko vedie a o všetkom rozhoduje“. Autorom termínu je zakladateľ KĽDR a starý otec jej súčasného vodcu – Kim Ir-sen -, ktorý ho prvýkrát použil v prejave 28. decembra 1955. Ide o kombináciu myšlienok neokonfucianizmu, stalinizmu a maoizmu a má tri hlavné princípy: čchaču – nezávislú politiku; čcharip – ekonomickú sebestačnosť; a čchawi – sebaobranu vo vojenskej politike.

Podľa KCNA Kim sa k najnovšiemu vývoju v KĽDR vyjadril počas návštevy ministerstva národnej obrany.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #jadrová zbraň