Z väčšiny násilností v Kolíne sú podozriví ľudia s migračným pozadím

Z takmer všetkých násilností v nemeckom Kolíne nad Rýnom počas silvestrovskej noci sú podozriví ľudia s migračným pozadím, vyhlásil to v pondelok minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger.

11.01.2016 07:11 , aktualizované: 12:12
debata (112)

Medzi podozrivými sú podľa neho aj migranti, ktorí prišli do Nemecka v priebehu minulého roka. „Na základe výpovedí svedkov, správy kolínskej polície a popisu spolkovej polície to vyzerá tak, že za trestné činy boli takmer výhradne zodpovední ľudia s migračným pozadím,“ citovala Jägera agentúra Reuters.

„Všetky príznaky poukazujú na to, že išlo o Severoafričanov a ľudí z arabského sveta… Na základe toho, čo momentálne vieme z vyšetrovania, sú medzi podozrivými žiadatelia o azyl, ktorí pricestovali v priebehu minulého roka,“ dodal Jäger.

Mnohé ženy pohybujúce sa počas silvestrovskej noci v okolí kolínskej železničnej stanice sa stali obeťami sexuálnych útokov a krádeží, ktoré podľa svedkov páchali muži cudzokrajného výzoru.

Skupiny týchto násilníkov sa údajne vyčlenili z približne tisícového davu zhromaždeného v tejto časti Kolína nad Rýnom. Podobné útoky na ženy počas vítania nového roka hlásili aj z ďalších nemeckých miest.

V centre Kolína nad Rýnom napadli viacero cudzincov

Viacerí útočníci v skupinách napadli a zranili v nemeckom Kolíne nad Rýnom ľudí s pakistanskou a sýrskou štátnou príslušnosťou, informovala v noci na pondelok agentúra DPA.

Polícia oznámila, že skupina približne 20 osôb v nedeľu večer zaútočila neďaleko hlavnej železničnej stanice na šesť Pakistanov. Dvoch z napadnutých previezli do nemocnice. Krátko na to piati útočníci napadli 39-ročného sýrskeho občana, ktorý utrpel menej vážne zranenia.

Polícia už začala vyšetrovanie ťažkého ublíženia na zdraví. Zatiaľ nie je jasné, či medzi oboma útokmi existuje súvislosť.

Podľa informácií kolínskych novín Express sa skupina chuligánov a členov ochranky na Facebooku dohodla, že pôjdu v centre mesta na „lov na ľudí“. Policajný hovorca to v noci na dnes odmietol potvrdiť.

Ešte v nedeľu popoludní dostala polícia upozornenia na „skupiny ľudí, ktorí budú cielene vyhľadávať provokácie“. Pri posilnených kontrolách v centre Kolína dočasne zadržali štyri osoby, ktoré nerešpektovali pokyny policajtov.

Či patrili k útočníkom, sa stále skúma, uviedol hovorca polície. Podané boli dve trestné oznámenia.

Počas silvestrovskej noci došlo v okolí kolínskej hlavnej železničnej stanice k napadnutiu mnohých žien, ktoré sa stali obeťami sexuálnych útokov a krádeží, podľa svedkov páchaných mužmi cudzokrajného výzoru.

Skupiny týchto násilníkov sa údajne vyčlenili z približne tisícového davu. Podobné útoky na ženy počas vítania nového roka hlásili aj z ďalších nemeckých miest.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sexuálne obťažovanie #Kolín nad Rýnom