Podľa Putina majú sankcie Západu geopoliticky zatlačiť Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že za sankciami proti jeho krajine v súvislosti s konfliktom na Ukrajine stoja geopolitické kalkulácie. "Sankcie Západu nemajú pomôcť Ukrajine, ale geopoliticky zatlačiť Rusko," povedal v rozhovore pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Bild.

11.01.2016 07:15
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (426)

Sankčné opatrenia sú nerozumné a škodia obom stranám, uviedol ruský prezident s tým, že Rusko má v ich dôsledku problémy so získavaním peňazí v zahraničí. „Väčšie škody však v súčasnosti vznikajú pre pád cien energií,“ uviedol Putin v interview vo svojej rezidencii v Soči, píše agentúra DPA.

Šéf Kremľa informoval, že nepríde v polovici februára na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, v čo dúfali organizátori. Súčasne apeloval na spoluprácu: „Mali by sme na celom svete stáť oveľa bližšie pri sebe v boji proti terorizmu, ktorý je veľkou výzvou,“ povedal Putin.

Opätovne tiež zopakoval obvinenia, ktoré vyslovil v roku 2007 vo vystúpení v Mníchove – NATO rozširovaním na východ porušilo dohody.

„NATO a USA chceli úplné víťazstvo nad Sovietskym zväzom,“ uviedol pre Bild. Argument, že Poľsko a iné štáty si želali vstúpiť do NATO, Putin neakceptuje – západná aliancia ich podľa neho nemala prijať.

Európska únia a Spojené štáty uvalili v roku 2014 sankcie v dôsledku anektovania ukrajinského Krymu Ruskou federáciou a jej pomoci separatistom na východe Ukrajiny.

Kritiku na adresu svojho postupu Putin odmietol: „Hovorím vám: Opätovné zjednotenie Krymu s Ruskom je oprávnené,“ vyhlásil. Druhú časť rozhovoru s Putinom zverejní Bild v utorok.

426 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #protiruské sankcie