Fico žiada EÚ o urýchlenie príprav na vznik pohraničnej stráže

Premiér Robert Fico sa listami obrátil na predsedu únijných summitov Donalda Tuska, šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera a na predstaviteľov terajšieho holandského predsedníctva v EÚ so žiadosťou o urýchlenie príprav vzniku spoločnej európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá má zabrániť nekontrolovanej migrácii do Európy.

11.01.2016 17:25
Premiér, Robert Fico, predseda vlády Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (37)
„Predseda vlády SR navrhuje, aby sa celý proces rozhodovania významne skrátil a aby potrebné rozhodnutia boli na úrovni EÚ prijaté čo možno najskôr,“ informoval tlačový odbor úradu vlády.

Slovensko sa počas utečeneckej krízy v EÚ odmietlo podrobiť rozhodnutiu ministrov vnútra štátov európskej dvadsaťosmičky ohľadom prerozdeľovania migrantov na základe povinných kvót a zdôrazňovalo nutnosť ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Na potrebe chrániť hranicu schengenského priestoru sa lídri EÚ dohodli na decembrovom summite.

Fico sa v uplynulých týždňoch opakovane vyjadroval k utečeneckej kríze. Opozícia i časť medií ho ale obvinili, že tému zneužíva v prebiehajúcej kampani pred marcovými parlamentnými voľbami. Väčšina Slovákov v skoršom prieskume verejnej mienky vyjadrila obavy z príchodu utečencov do Európy.

O potrebe urýchliť prípravy zriadenia európskej pohraničnej stráže hovoril Fico aj uplynulý víkend. K iniciatíve sa pridal okrem iného český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý na Twitteri uviedol, že ČR je pripravená podporiť všetky kroky vedúce k urýchleniu vzniku pohraničnej stráže vrátane prípadného mimoriadneho summitu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #pohraničná stráž