Poľsko sa bráni lekciám z Európy

Bola to delostrelecká príprava Berlína na tvrdý úder, ktorý v stredu strečkujúcej Varšave zasadí Brusel? Alebo len "búrka v pohári vody", ako sériu mimoriadne ostrých napomínaní, ktorú novej konzervatívnej vláde Poľska adresovali európski politici, bagatelizoval vicepremiér Mateusz Morawiecki?

12.01.2016 09:00
poľsko, demonštrácia, protest, Foto:
Demonštranti, ktorí cez víkend vo Varšave protestovali proti podriadeniu verejnoprávnych médií vláde, mávali aj vlajkami EÚ.
debata (36)

Európska komisia má v stredu rozhodnúť, ako bude postupovať voči vláde, ktorá si pre európske demokracie nezvyčajným spôsobom podriadila ústavný súd i verejnopráv­ne médiá.

Očakávanie je o to napätejšie, že únia môže prvý raz využiť nové pravidlá platné od roku 2014. Tie vtedy zaviedla v reakcii na kontroverzný vývoj v Maďarsku, proti vláde Viktora Orbána ich však zatiaľ nepoužila.

Poľský politický analytik Konrad Hyźy predbežne neráta so zavedením sankcií. „Vzťahy Poľska s EÚ sú síce stále pomerne napäté, osobne však nepredpokladám, že sa z tohto tlaku zrodí niečo vážne,“ povedal pre Pravdu.

Nové pravidlá totiž predpokladajú niekoľko fáz rokovaní pred prípadným obmedzením práv príslušnej členskej krajiny únie, pripomína. Komisia najprv hodnotí stav, po reakcii dotyčného štátu mu dá odporúčania, ako má za istý čas prehrešky odstrániť. Až potom môže za určitých podmienok nasledovať pozastavenie niektorých práv krajiny v únii.

„Ale aj keď spustenie právnej procedúry je podľa môjho názoru maximálne nepravdepodobné, škody, ktoré agresívna rétorika napácha na obraze Poľska, budú veľké,“ predpovedá Hyźy.

Poľskí vládni politici a im verné médiá sa urputne bránia akýmkoľvek poúčaniam zaznievajúcim z Európy. Možnosť, že by Brusel nariadil špeciálny dohľad nad vývojom vo Varšave, prirovnávajú k okupácii za druhej svetovej vojny.

Pondelkové vydanie pravicového týždenníka Wprost má na obálke pod titulkom Znova chcú dozerať nad Poľskom drsnú koláž. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ako kedysi Hitler a jeho generáli, sa na nej skláňajú nad vojenskými mapami.

O paralelách s Treťou ríšou sa neostýchajú hovoriť ani poľskí ministri. Šéf rezortu spravodlivosti Zbigniew Ziobro ich naznačil cez víkend v otvorenom liste eurokomisárovi Güntherovi Oettingerovi. Ten vyvolal hnev Varšavy poznámkou, že útoky na nezávislosť súdnictva a slobodu médií sú dostatočným dôvodom, aby Brusel aktivoval mechanizmus právneho štátu a Varšavu dal pod dohľad.

„Podobné slová vyslovené nemeckým politikom budia medzi Poliakmi tie najhoršie asociácie. Aj moje. Som vnukom poľského dôstojníka, ktorý za druhej svetovej vojny bojoval v odbojovej Krajinskej armáde proti ,nemeckému dozoru',“ citovala zo Ziobrovho listu agentúra Reuters. V rozpútanej vojne slov zaznela ostrá paľba aj z druhej strany.

Predseda Európskeho parlamentu napríklad prirovnal postup poľskej vlády k politike šéfa Kremľa. „Poľská vláda považuje svoje volebné víťazstvo za mandát na podriadenie štátu záujmom víťaznej strany. Je to riadená demokracia v Putinovom štýle a nebezpečná putinizácia Európy,“ povedal Schulz pre nedeľné vydanie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jeho slová boli povestnou poslednou kvapkou, po ktorej si poľský rezort diplomacie predvolal nemeckého veľvyslanca vo Varšave. Minister Witold Waszczykowski však po pondelkovej schôdzke uhládzal spory. „Nemáme napäté vzťahy a preto sme ich ani nemuseli upokojovať,“ povedal. Jediný problém vraj vidí v komunikácii s niektorými nemeckými kolegami.

„Najlepším riešením by boli návštevy nemeckých politikov v Poľsku, aby sa mohli presvedčiť, že stav poľskej demokracie nie je taký zlý, ako sa im javí,“ povedal šéf poľskej diplomacie podľa televízie TVN24.

Zmierlivé tóny zazneli aj z Berlína. „Nemecká vláda neuvažuje o zavedení sankcií proti Poľsku za jeho postup voči médiám a justícii,“ citovala agentúra Reuters hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta.

Pritom iba dva dni predtým Volker Kauder, šéf poslaneckého klubu straníckeho bloku kancelárky Merkelovej v spolkovom sneme, sa vyslovil za tvrdý postoj voči Varšave. „Ak sa zistí, že sú porušované európske hodnoty, potom členské štáty EÚ musia mať odvahu uvaliť sankcie,“ vyhlásil v sobotu.

Samotný šéf Európskej komisie neočakáva, že by zmeny poľských zákonov o médiách a ústavnom súde mali viesť k opatreniam zo strany Bruselu. „Nedramatizujme to príliš,“ tíšil minulý týždeň rozbúrené vášne. „Je to dôležitá vec, ale musíme mať priateľské a dobré vzťahy s Poľskom. Sme konštruktívni, do Poľska sa netriafame,“ citovala ho agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia