Švédska polícia obvinila 15-ročného mladíka zo sexuálneho útoku v Štokholme

Pätnásťročného chlapca zatkli a obvinili z napadnutia a sexuálneho napadnutia na hudobnom festivale v Štokholme vlani v lete. Stalo sa tak deň po tom, čo zverejnili kritiku na adresu švédskej polície, že tajila informácie o sexuálne motivovaných útokoch na festivale pre mládež v metropole, ktorých sa údajne dopustili muži z utečeneckej komunity. Píše o tom v utorok server The Local.

12.01.2016 10:37
debata (32)

Podľa polície v lete 2014 a 2015 nahlásili 38 prípadov sexuálneho napadnutia a znásilnenia na kultúrnom festivale We Are Sthlm, ktorý má v názve poštovú skratku švédskeho hlavného mesta. Polícia túto informáciu oznámila až tento týždeň po tom, čo švédsky denník Dagens Nyheter naznačil možné zatajovanie informácií.

Policajti neuviedli, koľko mužov sa na údajných útokoch podieľalo. Denník Dagens Nyheter napísal, že do prípadu môže byť zapletených až 50 afganských utečencov, ktorí prišli do Švédska bez rodičov.

Polícia v pondelok večer oznámila, že jedného pätnásťročného chlapca obvinili z napadnutia a sexuálneho napadnutia dvoch štrnásťročných dievčat na festivale, ktorý je určený prevažne pre mládež od 12 do 17 rokov.

Akcia je usporiadaná na rôznych miestach v centre Štokholmu, vrátane parku Kungsträdgarden neďaleko kráľovského paláca. Vstup je zadarmo. Polícia predtým tvrdila, že počas festivalu „vzhľadom k počtu účastníkov zaznamenala relatívne málo zločinov a zadržaných ľudí“.

Z dokumentov, ktoré teraz zaslala polícia denníku Dagens Nyheter, ale vyplýva, že počas festivalu v roku 2014 nahlásili 17 sexuálnych útokov a jedno znásilnenie a v roku 2015 registrovali 19 sexuálnych útokov a tiež jedno znásilnenie.

Svedkovia sa sťažovali na veľké skupiny mladých mužov, ktorí sa k nim tlačili telami a obchytkával ich cez tričká a sukne aj pod sukňami. Niektoré zo sexuálnych útokov sa údajne diali priamo pod javiskom.

Polícia už v pondelok priznala, že o tom mala verejnosť informovať. „Nepochybne sme to mali občanom povedať. Neviem, prečo sa tak nestalo,“ vyhlásil policajný hovorca Varg Gyllander. Sľúbil zároveň, že polícia znova presne vyšetrí, čo sa stalo a prečo sa niektoré fakty pred verejnosťou skrývali.

Kritika ohľadom zatajovania informácií smerujú aj k denníku Dagens Nyheter. Jeho novinárov na obťažovaní dievčat na hudobnom festivale upozornili psychológia. Denník sa nakoniec rozhodol incident nezverejniť.

Vedenie denníka sa obhajuje tým, že sa novinári snažili obvinenia overiť, polícia sexuálne útoky nepotvrdila. Vedenie denníka Dagens Nyheter malo tiež podozrenie, že prípad môže byť vykonštruovaný priaznivcami nacionalistov a mohol by podnietiť rasistické nálady v metropole.

Vo Švédsku sa spravidla identita alebo etnický pôvod podozrivých v priebehu vyšetrovania neuvádzajú. Aféra okolo švédskeho hudobného festivalu sa objavuje v čase, keď savrozbúrili debaty o silvestrovských útokoch z Kolína nad Rýnom a ďalších nemeckých miest. Pri nich veľké skupiny zložené pravdepodobne prevažne z prisťahovalcov obkľúčili ženy, sexuálne ich napadali a okrádali.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #sexuálne obťažovanie