Rusi sa podľa prieskumu boja, že najhoršia kríza ešte len príde

Ruskom sa šíri pesimistická nálada. Podľa prieskumu štátnej sociologickej agentúry VCIOM je väčšina obyvateľov presvedčená, že krajinu čaká ešte ťažšie obdobie, než akým v dôsledku krízy a západných sankcií prechádza teraz. Výsledky ankety zverejnil denník Kommersant.

13.01.2016 08:26
Rusko, ženy, mäso Foto: ,
Ruské ženy kupujú mäso na tržnici v Krasnojarsku na Sibíri.
debata (756)

Negatívne tendencie sa v náladách Rusov podľa VCIOM výraznejšie prejavujú v posledných mesiacoch. Kým v októbri považovalo situácii Ruska za dobrú 17 percent opýtaných, teraz to je už len 12 percent. Zlá alebo veľmi zlá je podľa zhruba štvrtiny Rusov.

Podľa šéfa VCIOM Valerija Fjodorova si ľudia v Rusku uvedomujú, že cena ropy naďalej klesá so všetkými neblahými dôsledkami, aké to má na ruské financie. „V krajine stúpajú ceny, dolár je čím ďalej drahší a svetlo na konci tunela je v nedohľadne,“ povedal ruský sociológ.

Zatiaľ čo 19 percent opýtaných si myslí, že najťažšie obdobie má Rusko už za sebou, podľa 22 percent ním prechádza práve teraz a podľa 52 percent Rusko táto etapa ešte len čaká.

Kommersant s odvolaním sa na štúdiu Ruskej akadémie vied uvádza, že trpezlivosť Rusov s prepadom ekonomiky vydrží ešte zhruba poldruha roka. Ak sa do tej doby stav hospodárstva nezlepší, nemožno vylúčiť masové protestné akcie. Zatiaľ sa ľudia podľa ruských akademikov sústreďujú skôr na to, aby si našli druhé zamestnanie, najmä v tieňovom sektore ekonomiky.

756 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko