V Iráne prepustili zadržaných amerických námorníkov

Amerických námorníkov zadržaných v utorok v Iráne prepustili, oznámili iránske revolučné gardy. Irán desaťčlennú posádku zajal, keď prenikla do jeho výsostných vôd. Podľa veliteľa námorníctva Alího Fadávího sa tam dva člny amerického námorníctva dostali kvôli problémom s navigáciou. Teherán sa už skôr nechal počuť, že požaduje od Washingtonu ospravedlnenie. Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf bol kvôli tomu v kontakte so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym.

13.01.2016 09:17 , aktualizované: 11:37
Usa, námorníctvo, loď, čln Foto: ,
Čln amerického námorníctva s posádkou.
debata (28)

„Vyšetrovanie ukázalo, že americkí námorníci sa dostali do iránskych výsostných vôd vinou technických problémov v ich navigačnom systéme,“ vyhlásil Fadáví.

Jednotky námorných síl Revolučných gárd zajali amerických námorníkov, medzi ktorými bolo deväť mužov a jedna žena, v utorok. Teherán vtedy uistil, že sú všetci v poriadku, že sa s nimi zaobchádza dobre a nikto nebol zranený. Člny podľa Iráncov prenikli dva kilometre do iránskych vôd, čo potvrdili aj ich navigačné prístroje.

K incidentu podľa stanice BBC došlo potom, čo sa jeden z člnov pokazil. „Stratili sme kontakt s dvoma malými námornými loďami, plávajúcimi z Kuvajtu do Bahrajnu,“ uviedol vtedy nemenovaný americký predstaviteľ. Dodal, že Irán informoval Spojené štáty, že námorníci sú v bezpečí a že im „čoskoro dovolí pokračovať v ceste“.

„Ak počas výsluchu zistíme, že boli na misii, ktorej cieľom bolo zbieranie spravodajských informácií, budeme s nimi zaobchádzať inak,“ hrozil najprv hovorca revolučných gárd. Námorníkov potom vypočuli.

Aj napriek uzavretiu dohody o iránskom jadrovom programe zostávajú vzťahy medzi Washingtonom a Teheránom napäté, o čom svedčia videozáznamy o údajnej provokatívne iránskej paľbe, ktoré v sobotu zverejnilo americké námorníctvo.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #námorníci