Americká snemovňa schválila širšie sankcie proti KĽDR

Americká Snemovňa reprezentantov v utorok takmer jednomyseľne schválila návrh legislatívy, ktorá rozšíri sankcie proti Severnej Kórei za jej jadrový program. Návrh zákona bol odsúhlasený niekoľko dní po tom, čo Pchjongjang oznámil, že otestoval silnú jadrovú zbraň, uviedla tlačová agentúra Reuters.

13.01.2016 09:25
debata

Návrh zákona bol v dolnej komore amerického Kongresu schválený pomerom hlasov 418 k 2, pričom mal obrovskú podporu republikánov aj demokratov. Lídri Senátu oznámili, že čoskoro sa podobným návrhom bude zaoberať aj horná komora Kongresu.

Návrh legislatívy Snemovne reprezentantov bol predložený už začiatkom roka 2015, ale hlasovalo sa o ňom až po oznámení KĽDR z minulotýždňovej stredy, že urobila skúšku vodíkovej bomby. Americkí predstavitelia tvrdia, že podľa ich názoru išlo o bežný jadrový výbuch, a nie o výbuch silnejšej, vodíkovej bomby.

„Cieľom zákona je vyvíjať finančný nátlak, a tak izolovať severokórejského vodcu Kim Čong-una i vrcholných predstaviteľov krajiny od účtov, ktoré majú v zahraničných bankách, a od tvrdej meny, ktorá im pomáha udržať sa pri moci,“ uviedol republikánsky člen snemovne Ed Royce, ktorý je aj predsedom jej výboru pre zahraničné záležitosti a autor legislatívy.

Drvivú väčšinu finančných transakcií uskutočňuje Severná Kórea so svojím spojencom Čínou. Návrh legislatívy sa stane zákonom, ak ju schváli Senát a podpíše americký prezident Barack Obama. „Vládne všeobecná zhoda, že to, čo urobila Severná Kórea, bolo zlé, a my musíme konať,“ vyhlásil ešte v pondelok senátor Ben Cardin.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #jadrový program