Turecká polícia zadržala v súvislosti s útokom v Istanbule 5 ľudí

Turecká polícia zatkla päť ľudí, ktorých podozrieva z priameho spojenia s utorňajším bombovým útokom samovražedného atentátnika v Istanbule, kde zabil 11 turistov, povedal v stredu turecký premiér Ahmet Davutoglu.

13.01.2016 09:36 , aktualizované: 22:51
Turecko, útok, istanbul Foto: ,
Policajt zabezpečuje historickú oblasť Istanbulu po výbuchu, v pozadí vidieť známu Modrú mešitu.
debata (47)

Potvrdil, že útočník vstúpil do Turecka ako utečenec. Jeho presuny neboli monitorované a nenachádzal sa na žiadnom zozname sledovaných osôb, citovala premiéra tlačová agentúra Reuters. Davutoglu zopakoval, že útok je spojený s Islamským štátom, ale doplnil, že nemenovaní hráči využili túto skupinu ako „subdodávateľa“, informovala tlačová agentúra DPA.

Na otázku, či Turecko plánuje v reakcii istanbulský atentát nálety na Islamský štát, Davutoglu odpovedal, že Turecko bude reagovať na každý útok smerujúci proti nemu takým spôsobom, ktorý bude považovať za vhodný.

Vstup Ruska do sýrskej občianskej vojny pôsobí podľa neho ako bariéra, ktorá bráni tureckým náletom na Islamský štát, a zdá sa, že ruské vzdušné sily ochraňujú v Sýrii radikálnych sunnitských militantov, citovala ho agentúra Reuters.

Pri záťahoch v rôznych častiach Turecka zadržala polícia 13 údajných militantov Islamského štátu vrátane troch Rusov. Zadržanie ďalších 59 podozrivých hlásili v utorok. Podľa polície však valná väčšina z nich nemala nič spoločné s istanbulským útokom.

Samovražedný útočník sa v utorok odpálil v historickom centre európskej časti Istanbulu v dave zahraničných turistov. Zomrelo desať ľudí, prevažne nemeckých občanov. Takisto 12 z 15 zranených sú Nemci.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že páchateľom bombového útoku bol 28-ročný muž sýrskeho pôvodu, ktorý sa narodil v Saudskej Arábii.

Turecko, na ktorého juhovýchode v súčasnosti vládne sily bojujú s kurdskými separatistami, sa v poslednej dobe niekoľkokrát stalo terčom teroristických útokov pripisovaných IS. Vlani v októbri si dva výbuchy v centre Ankary vyžiadali najmenej 97 mŕtvych.

Explózie nastali krátko pred začiatkom mierového pochodu proti narastajúcemu násiliu medzi tureckou armádou a kurdskými separatistami. Vlani v júli samovražedný atentátnik zaútočil na kultúrne stredisko v meste Suruç pri hranici so Sýriou, zabil 33 ľudí a vyše sto osôb zranil.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #IS