Pri hľadaní malajzijského lietadla objavili ďalší vrak lode

Už druhý vrak lode z 19. storočia našli v Indickom oceáne pri pátraní po malajzijskom lietadle, ktoré sa pred takmer dvoma rokmi stratilo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. S odvolaním sa na úrady v Austrálii o tom informovala agentúra AP. Austrália pátranie v Indickom oceáne koordinuje.

13.01.2016 10:10
debata (7)

Pátrací tím vybavený sonarom pri hľadaní trosiek lietadla objavil 19. decembra podozrivý objekt, uviedol austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy. Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines sa aj s 239 ľuďmi na palube pravdepodobne zrútil do mora.

Pri následnom bližšom preskúmaní boli 2. januára za pomoci podvodného robota zhotovené fotografie s vysokým rozlíšením, ktoré potvrdili predpoklad, že ide o vrak plavidla, dodal úrad. Experti západoaustralského múzea potom na základe snímok uviedli, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o loď z konca 19. storočia vyrobenú zo železa alebo z ocele.

Pri pátraní po zmiznutom boeingu našli už vlani obchodnú loď z druhej polovice 19. storočia. Pri cestách cez Indický oceán sa takýchto plavidiel potopili stovky. Ani jednu zo spomínaných lodí nehodlajú odborníci bližšie skúmať s ohľadom na vysoké náklady takejto operácie.

Stroj spoločnosti Malaysia Airlines sa 8. marca 2014 z doteraz nejasných príčin odchýlil ďaleko od svojej plánovanej dráhy letu. Predpokladá sa, že spadol do Indického oceánu v oblasti nachádzajúcej sa približne 1 800 kilometrov juhozápadne od Austrálie.

Pátracie tímy od konca roka 2014 prehľadávajú časť Indického oceánu o rozlohe 120-tisíc štvorcových kilometrov, žiadne stopy však zatiaľ nenašli. Iba vlani sa koncom júla našla na brehu vzdialeného ostrova Réunion vztlaková klapka Boeingu 777, ktorá podľa malajzijských úradov určite, podľa francúzskych pravdepodobne, pochádza z nezvestného stroja.

V rámci vyšetrovania už prehľadali vyše 80-tisíc kilometrov štvorcových morského dna. Ak sa do polovice tohto roka nič z lietadla nenájde, mali by hľadanie ukončiť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #malajzijské lietadlo #vrak lode