Radovana Krejčířa presunuli do najprísnejšie stráženej väznice

Českého podnikateľa Radovana Krejčířa, odsúdeného v ČR za viaceré trestné činy, previezli do najprísnejšie stráženej väznice v Juhoafrickej republike (JAR). Dôvodom sú obavy, že by sa mohol pokúsiť o útek. Informovala o tom agentúra AP.

13.01.2016 11:29
debata

Krejčířa v JAR usvedčili z pokusu o vraždu a z únosu, súd však zatiaľ nerozhodol o výške trestu. Tamojšia väzenská služba v stredu oznámila, že ho koncom minulého roka presunuli z väznice neďaleko Pretórie do prísne stráženého detenčného zariadenia v Kokstade vo východnej časti JAR.

Podľa hovorcu väzenskej služby JAR Manelisiho Wolelu Krejčířa presunuli do Kokstadu v provincii KwaZulu-Natal kvôli „veľkému bezpečnostnému riziku“, ktoré predstavuje.

Juhoafrické médiá citovali vyjadrenia predstaviteľov, podľa ktorých miestne úrady v minulosti Krejčířovi prekazili pripravovaný pokus o útek. V jeho cele pritom našli strelnú zbraň, mobilné telefóny a denník, ktorý obsahoval podrobnosti o zamýšľanom úteku. Okrem iného si plánoval najať charterové lietadlo, ktoré by ho odviezlo do Argentíny.

Krejčíř, považovaný za jedného z najbohatších Čechov, čelil vo vlasti podozreniu z viacerých závažných trestných činov. Počas domovej prehliadky v júni 2005 sa mu za doteraz nevyjasnených okolností podarilo aj napriek prítomnosti desiatok policajtov ujsť.

Zadržali ho v apríli 2007 na letisku v Johannesburgu, keď sa pokúsil vstúpiť na územie JAR s falšovaným cestovným pasom. Neskôr sa stal aj v JAR významnou osobnosťou tamojšieho podsvetia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #JAR #Radovan Krejčíř