Útok na pakistanský konzulát v Afganistane má desať obetí

Sedem príslušníkov afganských bezpečnostných síl prišlo o život pri útoku ozbrojencov na pakistanský konzulát v Dželalabade na východe Afganistanu. Zahynuli tiež všetci traja útočníci, uviedli afganské úrady.

13.01.2016 12:02
debata (1)

Útok na konzulát sa začal, keď sa pred budovou odpálil samovražedný atentátnik. Ďalší dvaja ozbrojenci sa potom zabarikádovali v prázdnom penzióne neďaleko konzulátu a afganské bezpečnostné sily s nimi bojovali.

Podľa hovorcu guvernéra provincie Nangarhár, kde k násiliu došlo, útočníci zabili sedem členov afganských bezpečnostných zložiek a ďalších sedem zranili. Zranení boli aj traja civilisti.

Pakistanský konzulát je zvyčajne v čase rannej špičky plný ľudí, ktorí čakajú na víza. Samovražedný atentátnik sa údajne pokúsil zamiešať do skupiny ľudí čakajúcich na pakistanské vízum. Nálož odpálil pred budovou potom, čo mu bezpečnostné sily zabránili vo vstupe. Podľa svedkov sa samovrah vyhodil do povetria asi o 09:00 miestneho času (05:30 SEČ) a bitka ďalších dvoch útočníkov s bezpečnostnými silami sa skončila okolo 12:30 miestneho času.

Policajti kvôli boju evakuovali deti z neďalekej školy a obyvateľov okolitých domov. V susedstve pakistanského konzulátu je tiež nemocnica a indický konzulát, uviedla agentúra AP. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. V provincii Nangarhár pôsobí viacero povstaleckých skupín a zločineckých gangov, ktoré ťažia z blízkosti pakistanských hraníc. V posledných mesiacoch v provincii zvádzali medzi sebou boje aj členovia takzvaného Islamského štátu (IS) a Talibanu o kontrolu nad niektorými okresmi.

Časť Dželalabadu, kde sa nachádzajú konzuláty Indie, Pakistanu a Iránu, sa stala terčom podobného útoku ozbrojencov už 5. januára. O dva dni skôr útočníci napadli indický konzulát v severoafganskom meste Mazáre Šaríf.

Ide o ďalší zo série útokov v Afganistane v čase, keď pokračujú snahy o oživenie mierového procesu s afganským povstaleckým hnutím Taliban.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok #Pakistan