Obama odmieta byť chromou kačkou

Bola to jeho posledná správa o Amerike. Prezident Barack Obama vystúpil v Kongrese, aby mu povedal, ako sa darí USA. Predniesol svoju ôsmu Správu o stave únie. Tento tradičný prezidentský prejav si už nikdy nezopakuje. O rok sa Obamovi končí jeho druhé volebné obdobie a po tretí raz už nemôže kandidovať.

14.01.2016 09:21
Obama State of Union Foto: ,
Prezident Barack Obama počas prejavu v Kongrese, ktorému predstavil Správu o stave únie.
debata (28)

Plány do budúcnosti

Šéf Bieleho domu však chce ešte všeličo stihnúť a má dokonca aj plány do budúcnosti "Keďže sme v predvolebnom období, chápem, že očakávania, čo tento rok dosiahneme, sú nízke,“ priznal Obama v prejave pred oboma komorami Kongresu, teda Snemovňou reprezentantov a Senátom. "Nechcem však hovoriť len o tomto roku. Chcem sa sústrediť na ďalších päť rokov, na ďalších 10 rokov a ešte ďalej. Chcem sa sústrediť na budúcnosť,“ uviedol Obama.

Americkým prezidentom sa v končiacom volebnom hovorí, že sú chromé či nemohúce kačky. Teda, že už nemajú moc nič vykonať. Obama však podľa odborníkov chcel svojím prejavom ukázať, že to tak byť nemusí. V prejave myslel aj na to, aby ho na budúci rok nahradil v Bielom dome jeho demokratický spolustraník.

"Obama chce v predvolebnej sezóne zostať relevantným hráčom a nebyť chromou kačkou,“ reagoval pre Pravdu politológ David McCuan zo Sonomskej štátnej univerzity. "Zároveň kladie základy pre voľbu ďalšieho demokrata. Je to zložitá úloha,“ myslí si McCuan.

"Prezident nepovedal nič príliš konkrétne. Bola to jeho preventívna obrana, aby to v budúcnosti nevyzeralo tak, že zlyhal pri dosahovaní podstatných cieľov. Pretože aj vo svojom poslednom roku v úrade, v roku chromej kačky, bude čeliť Kongresu, ktorý ovládajú republikáni,“ pripomenul pre Pravdu Eric Ostermeier, expert na americkú politiku z Minnesotskej univerzity.

Aj preto chcel Obama zamerať pozornosť Ameriky na to, čo príde. "Hovorme o budúcnosti. Verím, že existujú štyri veľké otázky, na ktoré si ako krajina budeme musieť odpovedať. Bez ohľadu na to, kto bude ďalším prezidentom alebo kto bude kontrolovať Kongres,“ vyhlásil vládca Bieleho domu. "Prvou je, aby každý dostal v novej ekonomike férovú možnosť príležitostí a bezpečnosti. Druhou je, ako zabezpečíme, aby technológie pracovali pre nás a nie proti nám, najmä čo sa týka riešenia pálčivých problémov, ako sú klimatické zmeny. Treťou je, ako udržíme Ameriku bezpečnou a ako bude viesť svet bez toho, aby sa stala jeho policajtom. A nakoniec, ako dosiahneme, aby naša politika odrážala to, čo je v nás najlepšie, nie to najhoršie,“ povedal Obama.

Prvé tri položené otázky odrážajú aj prezidentov odkaz. Obama hovoril o príjmovej nerovnosti a zvyšovaní platov zamestnancov. Klimatické zmeny sú pevnou súčasťou jeho politiky. Ešte v roku 2008 založil svoju prvú prezidentskú kampaň na tom, že skončí vojnu v Iraku. Hoci sa USA angažujú v mnohých konfliktoch, Obama nikdy nemal ambíciu, aby bola Amerika svetovým policajtom.

Nebuďme vystrašení

Posledná otázka už azda najviac hovorí o tom, ako si súčasný prezident predstavuje Spojené štáty. "Toto je jeho ústredný bod. Jasné a jednoznačné odmietnutie trumpizmu,“ uviedol pre Pravdu Nicholas Easton, politológ z Kolumbijskej štátnej univerzity s odkazom na kontroverzného republikána Donalda Trumpa. "Obama vyzval, aby sme boli v budúcnosti jednotní. Jedným z najsilnejších momentov bolo, keď priznal, že asi najviac ľutuje, že sa počas jeho vlády zvýšila politická nevraživosť,“ pripomenul Easton.

Skrytá kritika Trumpa, ktorý Obamov prejav nazval mimoriadne nudným, vychádza z toho, že miliardár vedie v popularite medzi republikánskymi kandidátmi na prezidenta. Zároveň je známy takmer nekončiacou sa sériou kontroverzných výrokov. Trump odmieta prijať moslimských utečencov a väčšinu migrantov z Mexika označil za zločincov. Moslimovia tiež podľa neho v USA masovo oslavovali teroristické útoky z 11. septembra 2001, hoci o tom neexistujú žiadne dôkazy.

"Budeme reagovať na zmeny našich čias so strachom, stiahneme sa ako krajina do seba, obrátime sa ako ľudia proti iným ľuďom? Alebo sa postavíme budúcnosti so sebadôverou v to, kto sme, v to, za čím stojíme, v to, aké úžasné veci môžeme dokázať spolu?“ vyhlásil Obama

Podľa experta na politickú komunikáciu Allana Loudena chcel prezident prehlušiť negatívne Trumpove odkazy. "Aj keď sa jednotlivci môžu cítiť ohrození, nikto neohrozuje existenciu krajiny. Hoci ekonomické príležitosti nie sú pre všetkých rovnaké, hospodárstvo je najsilnejšie na svete. Aj keď si vyrábame nepriateľov, svet sa pri hľadaní lídra obracia na Washington, nie na Moskvu či Peking. Je v našej moci, aby sme sa cítili menej vystrašení. Takýto mal Obamov prejav presah,“ povedal pre Pravdu odborník z univerzity vo Wake Forest v Severnej Karolíne.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama