Na Ukrajine a v Arménsku hlásia obete prasacej chrípky

Od začiatku chrípkovej sezóny na Ukrajine podľahlo dvadsaťpäť ľudí prasacej chrípke. Oznámila to vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na riaditeľku štátneho chrípkového centra Tetjanu Dychanovskú.

14.01.2016 12:54 , aktualizované: 13:18
debata (50)

Riaditeľka cebtra nespresnila, kedy sa chrípková sezóna v krajine začala.

V ukrajinských médiách sa podľa webu KyivPost predtým objavili správy o údajnej päťdesiatke obetí nákazy vírusom prasacej chrípky H1N1, ale v stredu minister zdravotníctva na rokovaní vlády upokojoval verejnosť, aby nepodliehala panike, pretože prepuknutie epidémie podľa neho nehrozí. Zvyčajne vraj chrípková sezóna vrcholí na začiatku roka. Väčšina obetí podľahla prasacej chrípke podľa ministra preto, že príliš neskoro vyhľadala lekára.

Arménske ministerstvo zdravotníctva v stredu ohlásilo, že nákaze prasacou chrípkou, spôsobenú vírusom H1N1, podľahlo za december a január desať ľudí.

Sedem ľudí zomrelo tento rok a traja pred koncom minulého roka, spresnila hovorkyňa arménskeho ministerstva. Situácia sa podľa nej zlepšuje a vypuknutie epidémie nehrozí.

Vírus H1N1, ktorý vznikol zmiešaním vírusov prasacej, ľudskej a vtáčej chrípky, sa objavil pred siedmimi rokmi. Šíri sa vzduchom a napáda dýchacie ústrojenstvo človeka. Nakazení potom trpia nádchou, kašľom, bolesťami hlavy a hrdla, majú vysoké horúčky; častou komplikáciou môže byť aj zápal pľúc.

V júni 2009 bola vyhlásená pandémia prasacej chrípky, celosvetovo jej podľahlo približne 18 500 ľudí. Pandémia sa skončila v auguste 2010.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #Ukrajina #prasacia chrípka