Súd usvedčil troch mužov z najväčšej lúpeže v anglických dejinách

Troch mužov uznali za vinných v prípade „najväčšieho vlámania v dejinách anglického súdnictva". Dôchodcovia, ktorí strávili život páchaním zločinov, podnikli vlani záťah na trezorovú firmu v londýnskej štvrti klenotníctiev a ukradli lup v hodnote mnoho miliónov libier. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

14.01.2016 21:31
lúpež, Británia Foto:
Odvážna veľkonočná lúpež okamžite oživila spomienky na iné všeobecne známe zločiny, ako bola napríklad Veľká vlaková lúpež z roku 1963, keď 12-členný gang prepadol nočný vlak Kráľovskej pošty. Táto lúpež bola zvečnená v niekoľkých filmoch, takže páchatelia sa stali slávnymi.
debata (4)

Plánovanie lúpeže trvalo páchateľom tri roky. Gang sa počas vlaňajšieho dlhého veľkonočného víkendu vlámal do sejfu v budove trezorovej spoločnosti Hatton Garden Safety Deposit v londýnskej štvrti Hatton Garden.

Muži vstúpili do výťahovej šachty a zliezli do sejfu, kde za použitia technicky vyspelého náradia vŕtali do hrubého betónového múru. Prvý pokus sa im nevydaril, ale vrátili sa nasledujúci deň a vykradli 73 z 999 trezo­rových schránok – ulúpili šperky, zlato a finančnú hotovosť v celkovej hodnote 14 miliónov libier (18,49 milióna e­ur).

Polícia našla len približne tretinu lupu, pričom jeho časť bola ukrytá pod náhrobnými kameňmi na londýnskom cintoríne.

Súhrnný vek účastníkov lúpeže bol okolo 500 rokov, najmladší mal 42 rokov, dvaja boli sedemdesiatnici. Najstarší, 76-ročný Brian Reader, jeden z vodcov gangu, sa na miesto činu dostal autobusom. Cestoval na seniorský pas, ktorý ho oprávňoval zviezť sa zadarmo. Reader nebol nováčikom v páchaní podobných zločinov a v minulosti ho už uväznili za notoricky známu lúpež z roku 1983 v prísne stráženom trezore prepravnej spoločnosti Brink's-Mat na letisku Heathrow, pri ktorej boli ukradnuté zlaté tehličky v hodnote 26 miliónov libier (34,34 milióna e­ur).

Odvážna veľkonočná lúpež okamžite oživila spomienky na iné všeobecne známe zločiny, ako bola napríklad Veľká vlaková lúpež z roku 1963, keď 12-členný gang prepadol nočný vlak Kráľovskej pošty. Táto lúpež bola zvečnená v niekoľkých filmoch, takže páchatelia sa stali slávnymi.

Advokát jedného z členov gangu vyhlásil, že podľa lúpeže v Hatton Garden by mohli nakrútiť film v názvom „Bad Grandpas" (Zlí dedkovia). Detektívi však uviedli, že gang je možno starý, ale nebezpečný. Jeho členovia už majú na konte sériu ozbrojených lúpeží.

Vlani večer 2. apríla sa gang stretol v trezorovej firme v Hatton Garden s ryšavým mužom známym pod menom „Basil“, ktorý ich vpustil dnu cez požiarny východ. Muž nebol identifikovaný a stále je na úteku, na jeho hlavu je vypísaná odmena 20 000 libier (26.500 eur).

Hoci muži znefunkčnili alarmy, jeden sa spustil. Ochrankár v službe prišiel na miesto, ale nespozoroval nič nezvyčajné a polícia tam neposlala žiadnych príslušníkov. Za túto chybu sa ospravedlnila.

Muži na druhý pokus vylúpili 73 z 999 trezo­rových schránok.

Detektívi dokázali vystopovať biely mercedes, ktorý už predtým sledovali a ktorý používali hlavní organizátori Reader, John Collins (75), Terry Perkins (67) a Daniel Jones (60). Vyšetrovatelia potom niekoľko týždňov sledovali a odpočúvali podozrivých, ktorí sa stretávali v kaviarňach a v krčme Castle v severnej londýnskej štvrti Islington, kde diskutovali o rozdelení lupu.

Detektívi mužov zatkli. Klenoty našli aj v taške pod náhrobným kameňom otca a brata Jonesovej partnerky.

Výšku trestov sa odsúdení dozvedia v marci.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #lúpež #súd